2015. január 20., kedd

Black Diamond Vector sisak teszt

2013 őszéig a Petzl sisakjait (Elios, majd Meteor III+) használtam, amikor is egy Mormotás támogatás keretein belül hozzájutottam ehhez a tetszetős Black Diamond Vector sisakhoz. Mint azt korábban említettem számomra a BD termékek exkluzívabbak, szebb kidolgozásúak, esztétikusabbak és ritkábbak a nem kevésbé kiváló Petzl termékeknél. Az első használatra 2013 decemberében került sor és azóta kizárólag ezt a sisakot használom, volt alkalmam alaposan letesztelni téli és nyári körülmények között. Nem okozott csalódást…



Súly: S/M 231 g, M/L 240 g
Méret: S/M 53-59 cm fejkörfogat, M/L 58-63 cm fejkörfogat
Színek: fehér-zöld, narancs-szürke, fekete, szürke-kék
Szerkezet: EPS hab belső, polikarbonát külső héj, hybryd-shell
Egyéb: 4 kampó fejlámpa rögzítésére, egy kézzel nyitható csat, gyors állítórendszer ami behajtható a sisakba szállításkor, sok, jól tájolt, gyémántot formázó szellőző
Beszerzés: Mormota Túrabolt, Miskolc, www.mormota.eu
Ára: 27.900 Ft

Mikor először a kezeim közé került nyomban feltűnt – a megnyerő formavilágán túl - a pille súlya, ami hasonló a Meteor III+ tömegéhez.  A másik fő szempont a szellőzés, ebben sem csalódtam, mert tele van gyémántot formázó, megfelelő méretű, jól elosztott szellőzőkkel a sisak melyek úgy vannak tájolva, hogy a felülről érkező víz nem tud befolyni a fejünkhöz. 


Állító rendszerének köszönhetően gyorsan, egy kézzel méretünkre állítható, viseljük téli sapkán vagy csak egyszerűen a fejünkön. Nagyon ötletesnek tartom, hogy az állító mechanizmus összenyomva behajtható a sisak belsejébe, jelentősen megkönnyítve ezzel a szállítást és elkerülve az esetleges sérülését. Nőknél fontos tényező továbbá, hogy a lófarokba fogott haj is elfér az állító szerkezet alatt, ez utóbbi egy nagyon ötletes kialakítás, kiküszöbölve a külön férfi / női modelleket.




A csat egy kézzel kezelhető még vastag kesztyűben is, nagy ötlet, úgy van kialakítva, hogy fagyos / vizes környezetben sem fagy be, gondolva a téli mászókra. 



A fejvédő tetején egy nagyobb egybefüggő platform található, ami kiváló lehetőség matricázásra és az action kamerák csatlakoztató foglalatainak felragasztására (pl. GoPro cam).



Azok, akik kételkednének a tartósságában és az ellenállóságában, elárulom, hogy nem kevés találat érte a fejvédőt jégmászás közben, de a nagyobb lehulló jég darabok sem okoztak komolyabb sérülést a sisakban, sőt még az igen nagy jég darabok okozta ütést sem éreztem annyira erősnek, hála a kiváló rezgés elnyelő képességének. Itt meg kell jegyezzem, hogy azért apró benyomódások maradtak a sisakon. A sisak rendelkezik 4 db fejlámpa rögzítő kampóval, mondjuk nem könnyű belevarázsolni a fejlámpa gumis pántját (főleg kesztyűben) – le kell venni a sisakot -  de remekül tart, egy esés vagy kicsúszás sem okoz fejlámpa vesztést a szenvedő félnél.

Verdikt: Összességében egy kiváló, sokoldalú, könnyű, jól szellőző, praktikus, ellenálló és nem utolsó sorban szép sisak a remekbe szabott dizájnnak köszönhetően. Hátrányai az ára, ami azért magasabb a kategóriája átlagárainál, valamint azok a fent említett apróbb maradandó benyomódások.

Szerintem 90%.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése