2015. január 6., kedd

Black Diamond Stinger hágóvas teszt

2013 őszén kerestem meg a Mormota túrabolt tulajdonosát Kovács Tamást egy támogatás kapcsán melynek eredményeként jutottam hozzá pályafutásom legkiválóbb hágóvasához (Black Diamond stinger) és sisakjához (Black Diamond Vector). Korábban a Petzl hágóvasait (M10 és Dart) és sisakjait (Elios és Meteor III+) használtam, de idő közben - több egyéb termék beszerzésén keresztül - lassan Black Diamond -ra cserélődnek a Petzl felszereléseim. Számomra exkluzívabbak, szebb kidolgozásúak, esztétikusabbak és ritkábbak a nem kevésbé kiváló Petzl termékeknél. Az első használatra 2013 decemberében került sor és azóta kizárólag ezt a hágóvasat használom, volt alkalmam alaposan letesztelni minden körülmény között. Választásom visszaigazolásául szolgál, hogy két mászó társam is beruházott egy-egy ilyen hágóvasra, már Brezovszky “Brezó” Gábor és Kosztán Csabi is ezt a típust használja.

Száraz tények:

Anyag: rozsdamentes acél, polírozott
Rögzítés: automata, hátul állítható csattal, első kengyelen heveder fordítóval
Méret állíthatóság: 36 – 46, 46 fölött a középső összekötőt nagyobbra kell cserélni
Súly: 960 g
Antisnow: van, kivehető, cserélhető
Fogak száma: 10 + 1 front ami cserélhető, szerszámok mellékelve
Ajánlott felhasználás: jégmászás, dry-tooling, mix mászás, alpesi mászás
Kiszerelés: papír doboz, gyári tároló tok nincs, ez utóbbi beszerezhető
Beszerzés: Mormota Túrabolt, Miskolc, www.mormota.eu
Ár: 59.900 Ft

Éles bevetésen:

Mászás közben ami rendkívül szembetűnő (króm - zöld színén kívül), hogy rettentő könnyű, szinte alig érezni a bakancson. Teljesítmény tekintetében nincs számottevő különbség a korábbi típusokhoz (M10, Dart) képest a fogak helyzete, hossza és állásszöge szinte egyforma, néhány okos kis különbség azért akad. Az első rész hátsó fogai hátrafelé irányulnak ami ragyogó tartást ad jégoszlopok körül amikor a talpunkkal akasztunk.  Az első részen ahol az összekötő elem csatlakozik meg van kereszt irányban csipkésen fogazva (a front fog alsó fogazásán túl), ez egy kiváló részlet amikor jégbordákra lépünk vagy jeges/vizes fatörzseken lépünk ár gyaloglásnál.

                                          

Gyaloglás közben stabil és nem szedi össze a havat, köszönhető ez a horizontális szerkezetének és az elmés antisnow lapoknak, ugyanennek a szerkezetnek köszönhetően a jég közelebb kerül a talphoz, ezáltal a lépésérzés jobb, kevésbé bokatekerő. Jégmászás közben a lépés pontos, jól tart még gyengébb jégen is. Mix mászásnál a legkisebb peremek is pontosan megléphetők vele, itt is jól jön a könnyű súly. A hágóvas aszimmetrikus alakjából kifolyólag mindkét talpél használható, változatos lépést lehetővé téve. A fog hossza az elülső rögzítő drótperem előre és hátra pozicionálásával változtatható, itt két lyuk áll rendelkezésre, a mászás válfajának függvényében (rövid: kemény jég , mix mászás, dry-tooling, hosszú: puha jég, havas-firnes kuloárok, téli utak, beszállások leküzdése, valamint ha fog már kopottabb, el lett belőle reszelve több mm). Ha a fog elkopott könnyedén ki tudjuk cserélni, mindössze egy csavart kell oldani és máris be tudjuk helyezni az új fogat, ami megegyezik a Cyborg hágóvas első fogaival, ezek teljesen kompatibilisek egymással. A front fog anyaga megfelelően kemény, bár valamivel puhább a Petzl fogaknál, könnyebben gömbölyödik a sziklán mászástól.

                                          

A rögzítő rendszer nagyszerű, ami gyors és pontos fel- és levételt tesz lehetővé, még kesztyűben is, a csaton lévő fülecskének köszönhetően könnyen oldható. Minden részletében állítható, így az összes automata bakancshoz könnyedén testre szabható, masszív tartást biztosító. A rögzítő heveder hosszú (melyből le kellett vágni közel 20 cm-t), viszont erős anyagú. Az első kengyelen egy hevederátfordító szemmel van ellátva, amit én személy szerint kedvelek, mert így még kevésbé pattanhat le a hágóvas a bakancsról és a hevedert meghúzva nem a boka körül szorít és nem kezdi ki a bakancs anyagát.

                                       

Verdikt: A legjobb hágóvas amit eddig próbáltam. Pontos, precíz, esztétikus, tartós. Átgondolt tervezés és könnyű súly. Kompromisszum mentes. Határozottan növeli a mászás élményt. Mi mást kívánhat egy mászó... 
Szerintem 100%.

Stay tuned...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése