2015. február 16., hétfő

Napsütötte Raurisertal

Elérkezett a szokásos évenkénti jégmászó túrám, ezúttal  - a munkahelyi többlet elfoglaltságom és 2 időjárási okokból kifolyó sikertelen Tátrai hétvége miatt - jóval kevesebb mászással a hátam mögött vágtam neki a túrának. Ez idő tájt általában már 10-12 teljes nap jégmászáson szoktam túl lenni, ez évben ez kivétlesen mindössze 3 nap volt. Mindezt tetézte, hogy a mászótársam Berzovszky "Brezó" Gábor költözése miatt alig tudott anyagi tartalékokat összpontosítani erre a szezonra. Így nem sok remény maradt egy túrára. Ekkor vettem fel a kapcsolatot a Sopron környéki barátaimmal akik szintén minden évben összehoznak egy klassz kis túrát, többek közt tavaly is együtt másztunk néhány napot a túránkon. Szerencsém volt és csatlakozhattam hozzájuk negyedikként. A kompánia Székely Leventéből, Horváth Attilából, Gábor Áronból és jómagamból állt. Az én párom Levente volt.

Vasárnap délután utaztam el Farádra Leventéhez, ahonnan éjjel indultunk, Sopronban vettük fel a srácokat és vágtunk neki a közel 500 km-es távnak, förtelmes időjárási- és  útviszonyok közepette, szélvihatban, havazásban. Reggelre értünk Raurisba. Csendes hóesésben mentünk fel a Bodenhaus-nál lévő parkolóból a Sonnblickbasis-hoz Kolm-Saigurnba (6 km, 400 m szint). Ott megbeszéltük a Naturfreundehaus üzemeltetőjével - barátunnkkal - Hermannal, hogy a töbi napon felvisz minket terepjáróval, visszafelé pedig vagy szánkóval csúsztunk le vagy szintén levittek minket a parkolóba. Ezzel sok energiát takarítottunk meg naponta és időben a jegeknél voltunk megelőzve a többi mászót. 

Szállásunk a Lecknerhaus volt Rauris Bucheben-ben ahol tavaly Levente és Attila megszálltak. A 4 fős apartman 70 € volt éjszakánként, így a 4 éjszaka 70 € volt fejenként, ami igen jó ár ebben a régióban, ilyen igényes és nagyszerű szállás körülmények között (felszerelés szárító, szobánként fürdő/wc, konyha, hűtő, TV, WiFi, parkoló).

Az első napi havazást leszámítva a további napokon az időjárás pazar volt, ragyogó napsütés és szélcsed kisérte a száraz hideget (átlag: éjjel -12, nappal -7) ideális feltételeket és csodálatos kilátást biztosítva. 

Ami a mászást illeti az Eisarénában és ennek szurdokaiban tevékenykedtünk.A mászott jegek az alábbiak voltak (a jegek aktuális nehézségei a Naturfreundehaus-ban ki vnnak függesztve, ez korrekt megoldás, hiszen évről-évre a hőmérsékleti és csapadékviszonyok függvényében változnak a jegek is):

-Cascadi WI 3/4
-Vegetari WI 3/4
-Just yak is WI 4+
-Golling's Cakewalk WI 3-4+
-Barbara fall WI 3/4
-Kolm-Sai Hauptfall WI 3-5
-Blau Hyane WI 5 (törött jégcsap miatt a feléig)
-Blaues Spitzl WI 4+ 

Klassz túra volt, bár nem másztunk igazán nehéz jegeket mégis nagyon jól éreztük magunkat. Összeadva közel 600 m jeget másztam a variánsokkal együtt az 5 mászónap alatt. Hálás vagyok a srácoknak, hogy csatlakozhattam hozzájuk, így nem kellett kihagynom az évenkénti túrámat.

Képek:
 
  
A völgy

 Cascadi

 


  
Vegetari

 Just yak it Golling's Cakewalk  


Visszafelé
 
 Útban a Barbara felé

 Barbara alsó rész

 Barbara felső rész

 Még lóval is...ugye Levi?

 Áron alattunk... Sonnblick Hauptfall Attila a hun

 Ati tolja

Blaue Hyane

Hauptfall Áronnal

 Blaues Spitzl

 Közelítünk

 Blaues Spitzl

 Blaues Spitzl

 Jó kilátások

 Ha már ott voltunk...

 Jégtorony márcsakazértis

Sonnblickbasis-Naturfreundehaus hátul a Sonnblick csúccsal

A folytatásban szeretnék még 3-4 alkalommal a Tátrába látogatni, van még néhány ötletem a szezonra. Aztán pedig a tavaszi szikla szezon felkészülés része jön.

Stay tuned...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése