2013. július 22., hétfő

Peches Dachstein

Idén a hosszabb nyári túránk a Dachstein-csoportba vezetett minket, fő célként a Hohes Dirndl Maixkante útja(5+,A0, RP 6) és a Hochkesselkopf Dél-nyugati bevágása(5+), de terveztünk még rövidebb és nehezebb(7/7+), jól kiépített, alpesi, több kötélhosszas sport utak mászását is. A társam Kamenyiczki Jani volt Egerből. Szombaton utaztunk ki. Az előjelzett időjárás nem kecsegtetett túl sok szép nappal, mindössze két nap igazi „mászóidőt” kínálva. Úgy terveztük, hogy vasárnap már másszuk a Maixkantét, hétfőn pihenő(rosszabb idő), majd kedden a Hochkesselkopf kerül teríték alá. A maradék időben pedig alpesi sportmászás.
 Havas beszállások(k)

 Hunerkogel állomás

 Hohes Dirndl

 Ramsau

 Kemping


Vasárnap: 3-kor kelés, kaja, gyors pakolás, aztán irány a hegy. Bő 2 óra felmenet, egy helyen A-B nehézségű klettersteigen, majd morénán és havon a beszállásig. Hó. Meglehetősen sok hó maradt a hegyen, amire nem számítottunk. Olyannyira, hogy előző nap – látván a viszonyokat – még kötözős hágóvasat is kellett bérelnünk, ami passzol a beszálló cipőre. A felmenet végén elénk vágott egy osztrák hármas, akik rútul beszálltak elénk. Nagyon lassúak voltak. Ami rosszabb, hogy eszetlenül bontották ránk a nagyobb köveket, két alkalommal majdnem el is talált minket egy-egy nagyobb tömb miközben a beszállásnál lévő standban várakoztunk. Kénytelenek voltunk a visszavonulás mellett dönteni és lementünk a hegyről. Ha mégis beszállunk, ha nem is talál el minket kőomlás akkor sem tudtuk volna befejezni az utat az előttünk lévő szörnyen lassan mozgó trió miatt. Lemenet után átmentünk Filmoos-Unterhofalm-ba, hogy benézzük a másik célpont beszállását, körülnézzünk. Kora estére értünk vissza Ramsauba a kempingbe.

Beszállás

Hétfő: 6-kor kelés, kaja, pakolás után ismét elindultunk. A felmenet itt is eszelős volt, a kalauzidő 2:15, mi közepes tempóban 3,5 óra alatt értük el a beszállást. Az utunk csodás alpesi réteken vezetett (Rinderfeld),patakokkal, tehenekkel, vadlovakkal, nagy boulderekkel tarkítva. A beszállás utolsó részén már mászni kellett (1/2). Ekkor jött a sokk. Rengeteg laza hó a bevágásban. Ráadásul igen meredek, 55-60 fok körüli. Esélyünk sem volt legyűrni ezt a bő 50-60 m magas hómezőt jégszerszámok nélkül. Ültünk a hónyelv alatt és néztük, ahogy foszlanak szét a terveink. Káromkodások közepette lemásztunk és újfent a visszavonulás mellett kellett döntenünk. Estére értünk vissza Ramsauba. Legalább csodás körülmények között telt ez a nap.

 Hochkesselkopf

Oberhofalm

 Rinderfeld

 Rinderfeld réme

 Csúcsok

Felső Rinderfeld

Kedd: Két nap erőletett menet után éreztük a lábainkban a kilométert, nem vállaltuk be újra a Maixkante felmenetet, bár az időjárás kitartani látszott. A morálunk és a harci kedvünk erősen visszaesett a két nap csalódása miatt. A Türlwand Klettergarten-je mellett döntöttünk, mégis másszunk valamit. Sportmászással múlattuk az időt, könnyebb utakat másztunk egész délelőtt, különösebb motiváció nélkül. Estére a lelki állapotunk teljesen negatív lett. Szertefoszlottak az esélyek bármi nemű komolyabb mászásra. A költőpénzünk fogytán a másnapi hazamenet mellett kellett döntenünk.

 Áhított időjárás

 Óvatos tömeg a felvonónál

 Jani alkot

 Jani alkotott

 Jani alkotni fog

Nagyok...


Szerda: Reggel nem sietve összepakoltunk, visszavittük a hágóvasakat és elindultunk Prabichl-be meglátogatni egy ismerősünket. A település egy frekventált sí központ Eisenerz mellett, ami most bontakoztatja nyári potenciáljait. Itt körülnéztünk, eltöltöttünk még egy éjszakát a Leopoldsteinersee mellett, túráztunk egyet, szétnéztünk a környéken.

 Leopoldsteinersee



 Szolíd falacskák kb.500m

Alkalmi táborhely

Csütörtök: Reggel kaja, sátorbontás és indulás haza. Időközben megérkezett Olaszországból a Zamberlan Eiger 4000 bakancsom a Trexpert túraboltba, ezért ugrottunk be, Jani rendelt magának egy komoly trekking bakancsot, én pedig elhoztam egy Five Ten mászócipőt támogatásként. Fóton benéztünk még a Lokit-hoz, aztán rongyoltunk haza. 17:30-ra értünk Bárnába.

Költségek:
Kemping 12 €/fő/nap
Hágóvas bérlés 8 €/nap
Útdíj Dachstein 6€/fő/nap
Útdíj Unterhofalm 4,5 €/autó/nap
Dachstein felvonó: 33€/fő retour
Seethaler menedékház 20€/éj
Sör 3,7 €/korsó


Minden tekintetben peches túra volt ez, jövőre vissza megyünk és teszünk egy konkrét próbát a Maixkantéra. Túl szép ez az út, hogy kimaradjon. A folytatásban a Magas-Tátráé lesz a főszerep, augusztusban és szeptemberben főleg ide tervezünk hétvégi mászásokat, remélem, ott már sikeresebbek leszünk.

Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése