2011. április 30., szombat

Sportmászás a nagyfal ellen…Miura VS kontra Katana

Már tervezgetem egy ideje, hogy bemutatom az általam használt két mászócipőt egy összehasonlító teszt keretein belül. Úgy gondolom ez a téma – mármint a mászócipő(k) – meglehetősen sarkalatos, már-már túlmisztifikált pontja a mászósportnak. Korábbi tesztekben, bejegyzésekben említettem, hogy én a La Sportiva márka modelljeit részesítem előnyben, használom már évek óta. Legyen szó jég- és mix mászásról(Batura), dry-toolingról(Mega Ice), falmegközelítő cipőről(Trango Light Low), futócipőről(Slingshot) és mászócipőkről:

La Sportiva Miura VS:


Ez a modell 2008-ban lett életre hívva, alapja az egekig magasztalt, világklasszis mászók által sokat használt mászócipő a Miura. A Miura fűzős zárórendszerével ellentétben a VS modell 3 db tépőzárral záródik. A két modell között azonban nem csak ez a különbség; a Miura VS bélése puhább, kényelmesebb, a bevarrott nyelvnek köszönhetően a tépőzárak zárása nélkül is patentul illeszkedik a lábra, valamint a talprendszerében helyet kapott egy P3 nevű rendszer(Permanent Power Platform) amely arra hívatott, hogy a cipő visszanyeri csőrös alakját amint levettük a lábunkról, megőrzi azt a használati ideje során akár évekig is. Sőt még újratalpalás után is megmarad a meredeken előre törő csőrös forma.

Nézzük a cipő tulajdonságait:

- hibátlan illeszkedés szinte bármely lábtípusra
- tökéletes Velcro - tépőzáras zárórendszer
- csőrös, erősen aszimmetrikus forma
- hasított bőr felsőrész, puha Dentex bélés
- puha lélegző nyelv
- 2 húzópánt hátul, könnyű le- és felvétel
- VIBRAM XS Edge 4mm vastag talp
- 1,1 mm vastag Laspoflex talpmerevítés a fent említett P3 rendszerrel a talp első része alatt
- 470 g / pár


Mászó tulajdonságait tekintve nagyon pontos cipő bármely lépésen tökéletesen tart, megbízható, kiválóan tapad, eszméletlen kényelmes. Aszimmetrikus formájának köszönhetően hegyesedik az orra, ami előnyt jelent apró lyukakba való lépéskor. Szinte a legkisebb, pénzérme vastagságú peremeken is tökéletesen tart, hibátlan a reibung (tapadásos) lépéseken is. Sarok-akasztásnál is megfelelő, mély sarkába tökéletesen beleül a sarok. Tervezése átgondolt, látszik a több tíz éves tapasztalat a gyártók részéről. Le- és felvétele gyors, köszönhető ez a tépőzáraknak és a két hátsó húzópántnak. A cipő nagyon sokat nyúlik használata során, érdemes belőle olyan méretet vásárolni, hogy a későbbiekben ne egy kinyúlt pontatlan cipőben kelljen mászni. Én a 43-as lábamra 38,5-es mászócipőket hordok ebből a márkából. Tartósságát tekintve is példaértékű ez a modell, személy szerint a gyári talp lekopása után még 3-szor talpaltattam meg, bár veszített ugyan, de nem sokat a pontosságából. Negatívumként maximum azt tudnám említeni, hogy nagyfalas mászáshoz nem a legideálisabb a kifejezetten szűk fazon miatt, sportmászás közben is le szoktam venni amint végzek az úttal, egyrészt kényelmi szempontból, másrészt, hogy nem nyúljon feleslegesen a cipő. 

La Sportiva Katana:

Ezen modell tervezésénél a fokozott kényelem volt a fő szempont a pontosság megtartása és a precizitás mellett. Rengeteg komoly mászó – aki például a Miura-t vagy Miura VS-t, esetleg Testarossa-t használ sportmászásra – választja ezt a típust nagyfalas mászásaira. Ez a modell kevésbé aszimmetrikus, hosszabb távon is kényelmesen viselhető. Felsőrésze hasított bőr és szintetikus Lorica összetételű, mely utóbbi a lábujjaknál helyezkedik el, nem nyúlik, élettartama alatt az orrész nem nyúlik ki, pontos marad. Zárásáról két ellentétes irányban tapadó tépőzár gondoskodik, nagy tapadó felülettel.

Tulajdonságai:

-         kényelmes, kevésbé aszimmetrikus forma
-         Velcro tépőzárak
-         egyenes talp
-         hasított bőr és Lorica felsőrész
-         puha, lélegző nyelv
-         2 húzópánt hátul, könnyű le- és felvétel
-         VIBRAM XS Edge 4mm vastag talp
-         1,1 mm vastag Laspoflex talpmerevítés a talp egésze alatt
-         Dentex bélés a hátsó részen, Pacific(kifejezetten puha) bélés az első szekcióban
-         450 g / párMászás közben az első dolog amit észrevesz az ember, hogy tényleg kényelmes a cipő, jól illeszkedik. A mászóút végén sem érzi az ember, hogy meg kíván tőle szabadulni, hogy levegye. Előny ez hosszabb nagyfalas utakban, nem kell minden standban levenni, ez is nagy dolog tekintve, hogy vannak kifejezetten kényelmetlen standok. Lépés közben precíz, legjobban a reibung-lépések léphetőek vele, tekintve kevésbé aszimmetrikus. Szubjektív véleményem, hogy számomra teljesítményre nem éri utól a Miura VS-t, ami tényleg egy lépőgép. Viszont én úgy vagyok vele, hogy nagyfalon, ahol nekem kell raknom a biztosítást, hosszú az út, ismeretlen, nem mászok a tudásom határán tehát egy bolhafasznyival „pontatlanabb” viszont pont ennyivel kényelmesebb cipő a tökéletes választás. Áthajlásokban szintén a Miura VS a jobb, tekintve csőrös kivitel, könnyebben ragad lépést ha lecsúszott a láb, vagy ha szándékosan lendültünk el az áthajlás miatt. Tartóssági szempontból a Katana is kiváló, erős, tartós modell. Mindkét modellnek létezik női változata is a női láb anatómiáját figyelembe véve.Szóval ezek az én szigorúan szubjektív meglátásaim a cipőkkel kapcsolatban. Egyet azért leszögezhetek a végére: Nincs az a pénz, amiért lecserélném ezeket a modelleket! Szeretem ezeket a cipőket…szeretem ezt a márkát.

Jó mászást Kedves Olvasóim!

Stay tuned…
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése