2012. szeptember 19., szerda

Jetboil Flash főzőrendszer teszt


2012-ben egy újabb világklasszis – eddig nem forgalmazott - márka került a magyar palettára az Alpine Gear jóvoltából…a Jetboil. Az amerikai márka a „tábori konyha” témakörben tevékenykedik, itt alkot tényleg maradandót. Kevés mászó van világszerte aki nem látott ilyen típusú főzőrendszert, elég ha egy Yosemite/Patagónia/Karakoram nagyfalas filmet/videót megnéz, garantáltan ilyen főzőrendszert lát felakasztva a standban. Igen, a Jetboil etalon lett ezen tekintetben, csakúgy mint a Grigri, a Camalot vagy egyéb más termékek; amint a termékcsoportra gondolunk egyből ez jut az eszünkbe. Semmi sem véletlen…

Májusban a fent említett webshop rendelkezésemre bocsátott egy Jetboil Flash főzőrendszert, hogy teszteljem le, nem kímélve próbáljam ki szélsőségesebb időjárási körülmények között, használjam, és egy bejegyzés keretein belül vesézzem ki előnyeit, hátrányait használhatóságát, hogy ezzel is segítsem a később ilyen főző vásárlásán gondolkodó túrázókat, mászókat, vadászokat, horgászokat és egyéb szabadtéri tevékenységet gyakorló emberkét a választásban.

Postán érkezett a csomag, átvételkor meg is lepődtem mennyire könnyű, azt hittem valami kimaradhatott a csomagból. Nem maradt ki semmi, sőt még egy 100g-os gázpalack is volt benne segítvén az energia ellátását enne a kis gázüzemű főzőnek.

Száraz tények:

Tömeg: 400 g + 100 g a palack
Űrtartalom: 1 liter, 2 személyes
Gyújtás: nyomógombos piezzo
Energia ellátás: kizárólag gázüzemű, menetes palackkal
Teljesítmény: 0,5 l víz forralása 2,5 perc alatt
Palack élettartam: 12 l / 100 g-os palack
Méretek: 104 x 180 mm
Színek: kék, fekete és zöld
Tartozékok: főzőtartály, tető, 0,5 l-es pohár, főzőfej, palack talp, átalakító normál edényekhez
Vásárolható kiegészítők: függeszték a felaksztáshoz, gázpalack, étkészlet, egyéb edények, kávéfőzéshez használható tető nyomószerkezettel
Ár: 29.900 Ft
Beszerzés: www.alpinegear.hu
Összeszerelés:

Kompakt rendszer. Az egész szerkezet (a 100 g-os palackkal együtt) elfér a főzőtartályban. Így könnyű elpakolni és csak az adott sorrendben rakható bele az összes tartozék, így garantáltan nem marad otthon semmi. A tartály egy bajonett zárral csatlakozik a főzőfejhez, installálása gyors és egyszerű, pillanatok alatt használható. Az összepakolása is gyors, hamar lehül. A tartály oldalán van egy kis zseb az evőeszközöknek és a függesztéknek így tényleg minden egy helyen van.


Használat közeben:

Az összeszerelt főző is kicsi, kompakt, nem magas és a kihajtható, 3 gumírozott lábú gázpalack-tartó talpnak köszönhetően stabil, a víz súlyával együtt kifejezetten nehezen borítható fel. Gyújtása egyszerű, egy kis piezzo gondoskodik az elektromos gyújtó-szikráról. A főzőfej el van látva továbbá egy bahajtható, finomadagolású szeleppel mellyel könnyű a láng intenzitását szabályozni, illetve nyitni-zárni. Ha a palackot levesszük akkor sem dől el mert kialakításánál fogva a főzőfej is rendelkezik lábakkal.  Ha nem ragaszkodunk a henger alakú tartályhoz vagy több személyre kívánunk főzni, akkor használhatjuk az adaptert amely arra hivatott, hogy a fej tetejére téve bármilyen edényt rárakhatunk, akár nagyobbakat is. Hasznos mert ha a főzőtartály koszos lett, gyors csere után már rotyoghat is a víz a kávé- vagy teafőzőben. De akár palacsintát is süthetünk egy serpenyőben hála a finom-adagolású szelepnek. A tartály neoprene borítású, ezen borítás el van látva egy hőmérséklet visszajelző rendszerrel amely áttetszőből élénk sárgára vált ha a víz elérte a megfelelő hőfokát így messzebbről is láthatjuk ha forr a víz. Továbbá ezen borítás tartalmaz még egy zsebet az evőeszközöknek és a függesztéknek, valamint az edény fogója is a borításból kiálló füllel van megoldva. A neoprene borítás tökéletesen szigeteli a forró tartályt. A belülről skálázott tartály egy silicon tetővel rendelkezik ivónyílással és párakieresztő lyukkal. Tartozék még egy 0,5 literes pohárka amit az edény aljára lehet pattintani, így az is egy lehetőség ha ketten kajálnak.
A főzőtartály különlegessége egy szabadalom, melyet kizárólag a Jetboil alkalmaz a FLUXRING. Ez egy hőelosztó rendszer ami a tartály alján van, ez által nagyon jó a hőelosztás, hamarabb melegszik a rendszer, a meleget jóval tovább megtartja és hamarabb lehűl a külső része míg a belső rész meleg marad. Ez segíti a gyors elpakolást illetve a hőn tartást is. Egyébként a főzés élmény ezzel a szerkezettel, igazi speciális kis főző, komoly társ a hegyekben. Jól szerepelt esőben, erős szélben, a Tátrában hűvösebb körülmények között is. Nem véletlenül választják a mászók, mindent tud amire szükség van, mindezt kis méret és súly mellett. Léteznek még további típusok is a gyártótól, akár az extrém téli körülményekre tervezett Sol vagy a 4 személyes Sumo, minden csak a felhasználási mód és pénztárca függvénye.

Szerintem: 100 %

Stay tuned...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése