2011. február 28., hétfő

La Sportiva Batura bakancs teszt

Legtöbb hazai mászással kapcsolatos blogot olvastam(olvasom) és mindig is hiányzott nekem, hogy komoly mászók miért nem írják le a felszereléseikkel kapcsolatos észrevételeiket; az általuk használt, kipróbált dolgok tesztjei miért nem kapnak helyet blogjaikon, internetes felületeken. Ezért is foglalkozom annyit a blogomon az általam használt felszerelések leírásaival, átfogó tesztjeivel. Több okból is fontos ez, hiszen így meg tudjuk osztani egymással az egyes cuccok használhatóságát, sokoldalúságát, vagy csak egyszerűen a  tulajdonságait, hogy egyes márkák modelljei eljussanak olyan helyekre is ahol még nem, vagy csak kevésbé ismerik.

Korábbi bejegyzésemben megjelent egy hirdetés egy bakancsról amit a világ egyik legjobb jég- és mix mászó bakancsának tartok - nem egyedül. Ez nem más mint egy La Sportiva Trango Extreme EVO light bakancs. 2009 év végén vettem viszont kénytelen vagyok eladni mert a kis lábújjaimat(lévén igen széles a lábfejem) kegyetlenül megnyomta és nem tudtam benne gyalogolni. A bakancs hirdetését az alábbi linken érhetitek el: http://princeclimbing.blogspot.com/2011/02/elado-la-sportiva-trango-extreme-evo.html

Mivel én csakis a La Sportiva modelljeit használom, legyen szó futócipőről(Slingshot), beszálló cipőről(Trango light low), mászócipőkről(Miura VS és Katana), bakancsokról(Trango Extreme, és most már a Batura) valamint mix mászó versenycipőről(Mega Ice); nem volt más lehetőségem, mint a sokat dícsért csúcsmodell kipróbálása, megvásárlása. Némi szponzori pénz és saját tőke bevonásával szert is tettem egy Baturára 44-es méretben. Ez a modell szintén jég- és mix mászásra lett életre hívva, melyet hihetetlen tulajdonságok jellemeznek:

- elasztikus, lélegző és vízálló beépített külső héj Cordura és Schoeller Dynamic anyagokból, vízálló RIRI zipzárral, a kamásli végén egykezes gumis zárórendszerrel
- 4 rétegű, szigetelt belső cipő, kivehető lélegző talpbélés
- kettős szigetelés: neoprén és alumínium réteg amely visszaveri a hőt a láb felé
- 9 mm vastag szigetelt középtalp, teljesen merev
- Vibram Impact Brake System talprendszer, automata hágóvas kompatibilis
- súlya(44-es méret): 1.900g / pár, kategóriájában ultra könnyűnek számít

Ezek a száraz tények, de jöjjenek a saját szubjektív véleményeim, észrevételeim. Kezdjük kintről befelé: A bakancs meglehetősen impozáns látvány, robosztus ámde nem "bumszli" kinézetű. A külső héj anyaga extra erős Cordura az alsó részeken, hajlékony softshell a felső részeken. A zipzár erős, pontos működésű, kocsija nagy, kesztyűben is jól kezelhető. Az egy kezes zárórendszer a kamásli tetején gumigyűrű és egy gombnyomós zárószem, jól működik, egyértelmű. Kialakításának köszönhetően a zipzár kocsi elbújik így kevésbé sérül és nem fagy be. Helyet kapott egy fényvisszaverő csík is a kamáslin ami jó ötlet a sötétben való észrevehetőség érdekében.
A bakancs meglehetősen körbe van gumizva így megvéd az esetleges hágóvas okozta sérülésektől ami főleg a mix utakban okozhat problémát a bakancsnak.
Egyébként a külső héj feszes, jól simul a bakancsra, követi annak formáját. A gumizás hátul is magas, a hágóvas csat fölé ér. A talp nagyon jól tart vegyes terepen, magas a mintázat, a saroknál beépített(piros) energiaelnyelő kellemes földetérést eredményez. Az automata hágóvas peremek erősek, mélységük megfelelő.
A belső cipő meglepően rugalmas, bokánál nagy mozgástartományú, jól fogja a lábat viszont jól mozog benne a boka. A sarok jól beül, nem mozog. A fűzési rendszer jól állítható, többnyire rugalmas nylon fülekkel és önzáró szemekkel, vékony kör fűzővel. A nyelv magas, nem túl vastag, rugalmas, csak elől van bevarrva. A lábfejnél kifejezetten széles a cipő ami nálam követelmény volt, tanulva az előző bakancs formája okozta kellemetlenségekből.


Az anyagválaszték hibátlan, a cipő bélése helyenként Polár bélésű, puha nem dörzsöli szét a lábat ez főleg a boka tetejénél és a sarokvályúnál fontos tényező. A cipő szigetelése több rétegű, iszonyúan meleg szinte már forró a viselete, bár jól szellőzik nem izzad bele a lábam. Komolyabb hidgeben sem fázik benne a láb. A rétegek:

A talpbélése kivehető így a szárítása könnyebb és higénikusabb is. Nézzük a mászótulajdonságait: gyaloglás közben jól gördül a talp bár kicsit merev, keményen fogja a lábat. Jégmászás közben is jól tart, itt már ki tudjuk használni a boka nagy mozgastartományát. A sarok jól leengedhető, az első fog jól látszik, a lépés pontos. A bakancs orra kemény, merev, jól gumizott ami védi az éles jégképződmények okozta sebektől. Komolyabb mix mászás közben nem volt alkalmam kipróbálni ez annak is köszönhető, hogy erre a műfajra van külön cipőm egy Mega Ice, amiben könnyebb mozogni nehezebb környezetben. Egész napos mászás után sem volt "teher" a viselése, nem törte meg a lábam elsőre sem, a lejövet is igen kényelmes volt benne. Negatív tulajdonságot nehéz lenne találnom, talán az ára, ami 100.000 Ft, a jelen gazdasági helyzetben a támogatóim nélkül nem sikerült volna hozzájutnom ehhez a bakancshoz; amit nagyon-nagyon köszönök!

Ez a batura még a 2010-es modell, időközben kijött a 2011-es, "ráncfelvarrott" modell is. Az eltérés a fűzésében, a zipzárban és a festésében rejlik valamint a 2011-es modell súlya jelentősen több, majdnem 2,3 kg. Szándékosan nem akartam az új modellt venni, a nehezebb súlya miatt. Így a Trango és a Batura bakancsom szinte azonos súlyú(alig 100g a difi), csak a hőmérsékleti és kényelmi paraméterek területén óriásiak a különbségek(számomra).

Hát ennyi lett volna, azt hiszem végre magtaláltam a számomra tökéletes bakancsot sok tanulópénz befizetése után. Hogy milyen volt az egyik első tesztnap? Pár nap múlva jön a beszámoló a vasárnapi mászótúráról...

Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése