2013. október 11., péntek

D.I.Y. jégszerszámtartó Y-kantár

Minden bizonnyal sokaknak problémát okoz jégmászáskor - főleg kitett, nagy jegeken illetve kezdő jégmászóknál - a félelem, hogy leejti a szerszámát, szerszámait. A csuklóheveder már kiment a divatból, akadályozta is a mozgás folyékonyságát, főleg jégcsavarok elhelyezésekor, de többi esetben is igencsak visszavett a mászás élményéből. Az utóbbi években váltak népszerűvé az ún. Y-kantárok, melyek a beülő biztosító gyűrűjéhez kötve, túlsó végük a jégszerszámok markolatának aljához rögzítve hivatottak megakadályozni a fent nevezett problémát. A kereskedelmi forgalomban kapható Y-kantárok igencsak drágák, nehezek, többségük pedig nem oldja meg a kantár szárainak összetekeredését kézcserekor, kivétel a Black Diamond Spinner Leash, ami rendelkezik kipörgető szemmel a szárak találkozásánál. Az ára igencsak borsos, valamivel 15.000 Ft felett van. Jómagam úgy határoztam, hogy nem költöm el egy Tátra hosszú hétvégés mászás árát erre, így hát csináltam egyet jóval kisebb budget-ből.  

Alapanyagok:

- 2 db KONG mini karabiner (150 kg teherbírású) 2.000 Ft
- 2 db pici kábelkötegelő a karabinerek átfordulásának megakadályozására 20 Ft
- 3 m 4 mm átmérőjű zsinór 600 Ft
- 1 db 100 kg teherbírású kipörgetőszem (barkácsboltokban kapható) 200 Ft
- 1 db Singing Rock Dyneema köztes heveder 30 cm (a beülőhöz való átbújtatós rögzítéshez) 1.180 Ft

Összesen: 4.000 Ft

Az így elkészült kantár pontosan olyan hosszú, hogy a beülőtől az általam használt Black Diamond Fusion szerszámok akasztható tüskéjéig ér, kinyújtott kéz esetén. Leengedve sem ér a hágóvasak alkotta "veszélyzóna" közelébe. Összeforogni nem tud a kipörgető szemnek köszönhetően és 100 kg teherbírású, elméletileg kibírja a beleülést bár ezt én nem favorizálom, sportszerűtlen. Az ilyen kantárokat szigorúan tilos standként használni, kizárólag a szerszámok leejtésének megakadályozására szolgálhat. A szárai nem gumírozottak mint néhány "versenytársé", személy szerint nem is szeretem ezt a megoldást mert habár nem nehéz de kellemetlen erőkifejtéssel jár a kihúzása ütéskor és sokkal jobban belibben a gumi miatt. Nem utolsó sorba a súlya kb. fele egy gyári kantárénak (99g).

Képek:






Remélem segítettem ötletet adni, aki pedig jobban ragaszkodik a gyári megoldáshoz annak elérhető a Black Diamond Spinner Leash a Mormota Túraboltban. www.mormota.eu

Stay tuned...

1 megjegyzés:

  1. Két probléma van a gumimentes kantárokkal. Ha olyan hosszú mint a karod nyújtva, akkor ha csavart csavarsz és a csákányt jól beütöd magad fölé, majd a csavarás közben kicsit is lehajolnál, vagy épp nem csavarsz, de bármilyen okból visszalépnél, akkor az nem fog menni. Bár fölmerül a kérdés, hogy miért hagyná el karnyújtásnyi távolságra az ember a csákányát, de néha megesik. (tapasztalat) Ha pedig pl. 5-10 cm-el hosszabb mint a karod nyújtva, akkor belelépsz... Lehet választani :D Én inkább begumiztam a cuccot :)

    VálaszTörlés