2013. március 29., péntek

Salewa Firetail Gore-Tex beszálló cipő teszt

Korábban már teszteltem az egyik falközelítő cipőmet a La Sportiva Trango Light Low-t.
Most beruháztam egy új modellre, Kiss Peti barátom és mászó társam beszélt rá az általa viselt márkára és típusra. A La Sportiva-m egy klasszikus fazon, mint egy szár nélküli bakancs, kellően merev és ellenálló, bőr felsőrésszel, viszonylag nagy súllyal és a sajnálatosan nem vízálló képességgel. Mint említettem több felszerelés tesztemben, rendszerint igyekszem korszerűsíteni a felszerelésemet, mindig újítani, funkcionálisabbra, könnyebbre, kényelmesebbre cserélni a meglévő dolgokat. Itt most nem cseréről van szó, csak bővítettem a palettát egy új cipővel, ami kétség kívül funkcionálisabb és könnyebb a meglévőnél. Így a La Sportiva marad a sportmászó akciókra, a magashegyi beszállásaimon az új Salewa Firetail GTX fog szolgálatot teljesíteni, lévén sokkal könnyebb, jobban szellőzik és teljesen vízálló. Ötvözete a beszálló cipők merevségét, kopásállóságát, tapadását a terepfutó cipők súlyával és lélegző képességével. Telitalálat! 

Amit eddig is tudni lehetett:

Súly: 430 g
Felső rész: Mikroszálas felsőrész Gore-Tex laminátummal, Kevlár betétekkel, Aramid erősítésekkel, masszív körbe gumizás, műanyag sarok bölcső, fűzős zárás
Talp: Vibram Tech approach Climbing Zone-nal
Talpbélés: MMF Multi fit talpbélés
Középtalp: EVA, PU rezgéscsillapítással
Bélés: Gore-Tex megnövelt komforttal
Méretezés: egész számonként
Zárás: Climbing fűző rendszer
Boka rögzítés: 3F System EVO rendszer
Színek: Szürke, Szürke-kék, Fekete, Piros-fekete, Zötétzöld-fekete, Élénkzöld-fekete, Türkiz-fekete(az általam választott szín)
Ára: itthon nem lehet kapni, külföldön kb. 120-130 €



Nézzük részleteiben:

Súly: Kifejezetten könnyű a cipő, szinte egy terepfutó cipő súlyával vetekszik, viszont brutálisan masszív a felépítése, kopásálló, kellően merev.

Felső rész: Mikroszálas felsőrész, Aramid és Kevlar megerősítésekkel, körbe gumizással, műanyag sarok bölcsővel. Hihetetlenül jól szellőzik viszont 100% vízálló. Hóban teszteltem, kövek között, bírta a strapát.

Talp: Vibram Tech Approach talp, Climbing Zone orr résszel, hihetetlenül jól tapad, kopásálló, nem gyűjti össze a havat és a sarat, könnyen tisztítható. Egy könnyebb szikla utat könnyedén meg lehet benne mászni, mászócipőket megszégyenítően tapad a köveken.



Talpbélés: MMF Multi Fit talpbélés rendszer, memóriahabos, 3 dimenzióban felveszi a talp formáját és meg is tartja azt. Kényelmes, mosható és könnyen szárad. Antibakteriális.



Középtalp: Rezgéscsillapított EVA, jól elnyeli a nagyobb ütéseket is, egész nap kényelmes, nagyobb kövek közötti ugrásoknál sem fárad el benne a láb, gyaloglásnál hosszabb távon is kényelmes, puha érzés.



Bélés: Gore-Tex, vízálló, No comment.

Fűzőrendszer: Climbing fűzőrendszer, kör keresztmetszetű fűzővel. Könnyen meghúzható, jól tart, könnyű oldani is.

Boka rögzítő rendszer: 3 F System EVO. Szabad bokamozgást enged előre-hátra, oldalirányban viszont meglehetősen stabil. Egy bowden fut körbe a boka mögött és a talpon keresztül, ez rögzíti a bokát. Hatalmas találmány, tartós és erős. Csatlakozik a fűzési rendszerhez az utolsó fűzőszemen keresztül.



Hogyan teljesít élesben?

A technika megszállottait is kielégíti a felvonultatott vívmányok sokasága melyet beépített a Salewa ebbe a cipőbe. Meg kell mondjam, fenntartással kezelem ezeket az újításokat, leginkább reklámfogásnak tartom, de ebben az esetben el kell ismernem a zsenialitást ami bele került a lábbelibe a sok techno ötletnek köszönhetően. 100 % funkcionalitás. Viselve érezhetően könnyű, nagyon jól szellőzik. Hosszú gyaloglásnál is komfortos, nem tör sehol – persze ez a lábforma függvénye is és a helyes méret választásé – a sarokrész merev, stabil. A fűzése atom, fogja a lábat rendesen. A nagyobb kövek közötti ugrálások sem okoznak gondot, talpa tapad, bakancsokat megszégyenítően fogja a bokát és a lábfejet, nem csúszkál előre-hátra a láb. Havas-sáros közegben sem otthontalan a csuka, kidobja a sarat a talp, tisztítani is könnyű, mindössze egy kis kefe kell és egy nedves rongy a tisztításához. A tartósságért a masszív körbe gumizás és a Kevlár betétek gondoskodnak, a leginkább kopásnak kitett részeken van megerősítve, ahogy illik. A sarka feletti húzópánt segítségével könnyedén felakaszthatjuk a beülőre egy karabinerrel. Jó választás mind alpesi jellegű beszállásokra mind a sportmászó helyek megközelítésére, kora tavasztól késő őszig, akár esős időben is.

Verdikt: Baszki…szerintem 110 % !!!

Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése