2012. június 9., szombat

Teszt-oszteron bomba


Black Diamond Notion mászónadrág

Bizonyára sokan jártatok már úgy, hogy egy-egy kunsztban a technika miatt vallottatok kudarcot. Én az utóbbi időben többször is így jártam, a bűnös a nadrágom volt. Sikerült több kilótól megszabadulnom, így a nadrágom picit bővebb lett rám, emiatt nagyobb fellépéseknél nem engedte, hogy bizonyos szint fölé emeljem a lábam és már jöttem is lefelé...Ez anyira felbosszantott, hogy kénytelen voltam egy profi, minden igényt kielégítő nyári sportmászó nadrág után nézni. Nem kellett messzire menni, az utam a miskolci Mormota Túraboltig vezetett, ahol Perka barátom a fent említett nacit ajánlotta. Nem húztam az időt, annyira jól nézett ki a nadrág, hogy azonnal lecsaptam rá. Minden funkciója tuti és az ára is "igencsak baráti".

Paraméterek:

-vékony, erős, kopásálló, rugalmas anyag
-viselése hűs
-nincs "slicc"(pisilés nadrágletolással :-) )
-széles gumis passzrész a deréknál
-bokánál megköthető szűkítés
-fenekén, a térd tájékon valamint a comb belső felén kopásálló megerősítések
-nagy, testre simuló zsebek
-kifejezetten tavaszi-nyári viselet
-három féle színben: After dark(fekete, zöld varrásokkal), Cabernet(lilás magenta), Iguana(világos zöld)
-ára: 16.900 Ft
-megtekinthető:


Használat közben a fent említett tulajdonságok igencsak dominálnak. A mozgásban a legkevésbé sem akadályoz és még a legnagyobb kánikulában is hűs viselet. Semmi felesleges „sallang” nincs rajta. A derékrészen széles gumis sztreccs betét, ami nagyszerű ötlet, nincs öv, beülő alatt viselve nem tör, nem akad bele semmibe. A bokánál szűkíthető, így ha összehúztuk jobban látjuk a mászócipőt. A térdnél, a fenék részen és a comb belső felén megerősített az egyébként is kopásálló, sűrű szövésű, vékony, rugalmas anyag. Mindössze négy(2 farzseb, 2 a megszokott helyen) zseb található rajta ami bőven elég, tekintve elsősorban egy sportmászó nadrág és a falon aligha van szükségünk  a zsebekbe rejthető tartalomra. A funkcionalitáson túl az esztétikai szempontok sem utolsóak, a Notion ennek is messzemenően eleget tesz, az általam használt modell szép fekete színű(koszálló), zöld varrásokkal ami kiemeli a kontúrokat. Ahogy említettem elsősorban egy tavaszi-nyári sportmászó nadrág, de ebben az időszakban túranadrágként is kiváló.

Szerintem: 100 %

A nadrágért és a támogatásért örök hála a miskolci Mormota Túraboltnak!

La Sportiva Skylite mászó szemmel


Új taggal bővült a La Sportiva családom, mivel a közel 7 éve intenzíven használt Slingshot terepfutó cipőm megadta magát és nyugdíjba vonult. Bizonyára vannak még páran akik az autótól a falig való eljutásra úgynevezett Approach(falközelítő-beszálló) cipőt használnak a megnövelt stabilitás és lépésbiztonság valamint a merevebb talprendszer miatt. Ezek a cipők nagyszerűek köves terepen, vizesebb-sárosabb körülmények között viszont kevésbé szellőznek és egész napos fel-levételt nehezebb kivitelezni velük. Jómagam is használok ilyen cipőt, egy La Sportiva Trango Light Low formájában (http://princeclimbing.blogspot.hu/2011/08/la-sportiva-trango-light-low-beszallo.html), de én elsősorban alpesi jellegű beszállásaimhoz(ami még nem havas körülmények között történik) használom az említett tulajdonságok miatt. A sportmászó hétvégéken szívesebben használok terepfutó cipőt mert könnyebb, kényelmesebb, jobban szellőzik, könnyebb fel-levenni, vezetni is jobb benne.Így hát kénytelen voltam beruházni egy terepfutó cipőbe. Szerencsémre jól állt a szponzori keretem és a Mountex-ben is akciók voltak; le is csaptam egy Skylite modellre. Nálam a koszállóság szempont, mert sokat járok mászni mindenfelé, így örültem, hogy a cipő fekete-szürke színű ami jól tolerálja a port és egyéb szennyeződéseket. A Skylite egy „aszfaltosabb” futócipő, kisebb talpbarázdákkal. Szándékosan egy ilyen modellt kerestem mivel esős időben nem járok kintre mászni, így sárban nem szolgál a cipellő. A talp egy Rock Guard rendszerrel lett ellátva, ami a kövek okozta kellemetlen érzést hívatott küszöbölni, viszont a rezgéselnyelése kiváló, nagyon jól tapad sziklás terepen és nedves körülmények között is. Felső része műszálas szövet hálós béléssel, az orr részen vastag gumival, a sarok részén erős szövettel megerősítve. Rejtett, gyors fűzési rendszerű, kompakt cipő. A saroknál két bő húzópánt segíti a felvételt, amikkel könnyen a beülőre tudjuk akasztani a csukát egy karabíner segítségével ha arra kerül a sor. Súlya: 330g. Ára: 25.490 Ft(akcióban 19.900 Ft).Átfogó teszttel nem szolgálhatok mert nem vagyok terepfutó, nekem más célra kellett a cipő, a sportmászó helyek megközelítésére viszont kimeríti a kiválóság fogalmát. Egyetlen hiányossága a Gore-tex laminátum  mert ha odakint elkap az eső bizony átázik a lábbeli. Léteznek vízálló modellek is az olasz márka palettáján, közel a duplája árért, ami profi terepfutóknak nem hátrány mert ők minden időjárási körülmények között csapatják. Mi viszont esőben műfalazunk.

Pár napja megmegyarázható fáradtságot érzek már magamon, néhány nap pihenő jön, aztán gőzerővel készülök a Tátra kihívásaira.

Nemsokára jelentkezem az újonnan forgalmazott Jetboil márka egyik csúcs főzőrendszerének a Flash-nek az átfogó tesztjével az Alpine Gear jóvoltából.

Stay tuned...


1 megjegyzés: