2011. szeptember 12., hétfő

Új út nyitása a Liptói-toronyra(Kozia stena)

Az egész 2009 nyarán kezdődött amikor Vigh Krisztián és Sótér Zsolti társaságában másztunk egy szuper utat a Furkota-völgyben lévő, délkeleti fekvésű Osztrá-toronyra, a Jobb szélső pillért(V). Ekkor ragadta meg a figyelmemet a mellette lévő - az Osztrá-toronynál jóval magasabb - fal, a Liptói-torony fala. Ragyogó napsütésben díszelgett a csodaszép kompakt zárótáblája, melyről kiderült még nem vezetett mászóút rajta, még nem mászta korábban senki, legalábbis erről nincs semmiféle írásos feljegyzés. Szóval egy új(saját) út nyitása mindig is piszkálta a fantáziámat. Az, hogy ez most így alakult a véletlen műve...és az isteni szerencséé. Nade ne rohanjunk ennyire előre...

Csodaszép időjárást ígért a meteorológia vasárnapra. Folytak az egyeztetések. Végül is összejöttünk egy autóra, Vígh Krisztián, Kamenyiczki János, Számel Balázs és jómagam. Az első kettő úriember a Késmárki-csúcs nem jelentéktelen Krissák-platni útját nézték ki maguknak, mi Balázzsal eredeti tervünkhöz ragaszkodva a Liptói-toronyra néztük ki a Bal szélső pillért V-ösért. Lévén délkeleti a fal egész délelőt veri a Nap, gondoltuk nem fogunk fázni. Reggel szokásosan korán indultunk, kitettük a "királyi párost" Tátralomnicon majd sietve indultunk a Csorba-tavi Szoliszkó felvonóhoz. Felrobogtunk, majd egy kellemes 1 órás sétával a fal alatt voltunk. Ekkor már láttuk, fürtökben lógtak a standokból a mászók, valamint jópáran még a köveken napoztak várva a beszállásra. A választott utunkban két páros tevékenykedett, egyik már nagyon fönt, a másik épp akkor szállt be. Ekkor villant be az út nyitás ötlete...bár Balázzsal ezt még nem közöltem. Neki is láttunk. Az első hossz (IV+)egy bevágásban indult majd balra egy táblán kellett kimászni jobbra a falra ahol ismét egy kisebb bevágásban kellett az első standig eljutni egy nagyobb tábla alatti párkányra(50m), itt stand 3 ékből és egy kisebb friendből. A második hossz (V) a tábla rendszer volt a tetején egy jobbos traverzzel ki egy bevágásba, ott fel egy 40 cm széles párkányra, itt a 2. stand, 2 ékből és 2 friendből egy vízstintes repedésben(45m). Innen a harmdik hossz jött, egy jobbra traverz majd fel egy bevágásban(IV) utána balra keresztezve egy füves párkányt(III), itt egy öböl-szerű standhely jött egy jobbra felfelé harántoló áthajlás alatt. Stand 1 120-as kötélgyűrűből átkötve egy gigantikus tömböt(25m). A harmadik hossz eleje közös volt az eredetileg kinézett úttal a Bal szélső pillérrel ami a füves párkányom jobbra ment. Innen jött a negyedik, egyben a legszebb, leghosszabb és az egyik legnehezebb hossz, ami táblákon vezettett jellegzetes jég formálta formákkal, reibungokkal, kisebb áthajlásokkal(55m) egy párkányra ahol a stand az egyetlen jobbra felfelé harántoló repedésben elhelyezett 3 nagyobb friendből állt. Innen még egy, az ötödik hossz(40m) jött a csodás zárótábla(V+), déli fekvéssel; ez a standtól balra traverzzel indult, egy bevágás után értem el a tábla alját ahol egy nagy párkányról indult az út legszebb része. A zárótábla 25 m magas volt, enyhén dőlt befelé(80 fok), biztosítani csakis a legkisebb friendekkel lehetett(0.25-0.75, nem árt duplán vinni), újjrepedés-szerű volt ahol a repedések jobbra felfelé tartottak megnehezítve a lépéstechnikát. A tábla végén volt még egy gerinc rész 5-8 m és onnan ki balra a kiszálló és egyben lejöveti kuloárba.Itt szuper stand egy homokórából, egy nagy ékből és egy 2-es Camalotból. Atom biztos. Innen egy hosszt kell ereszkedni a túlsó völgy felé egy széles kuloárban, majd át traverzálni az Osztrá-toronyra és onnan a Kis-nyeregbe, ahonnan 30 perc alatt lehet lejutni ösvényen a beszálláshoz. Lejövet mindösszesen 1 óra a beszállásig.

Az út 5 kötélhossz lett, V+ nehézségű, jól - főként friendekkel - biztosítható, kényelmes standhelyekkel, 6 óra mászóidővel. A mászásnak semmiféle nyomát nem lehetett látni, jellegzetesen mohás volt a kőzet. Az út jellemzően technikás, tájékozódás az útban könnyű. Élménymászás! Ajánlom minden kedves mászóbarátomnak szeretettel!

A fényképek, a falrajz és a falfénykép megküldésre kerültek a tatry.nfo.sk és a hivatalos kalauz szerkesztőinek Marián Bobovcák-nak és Marián Jacina-nak akik vélhetően felrakják majd a honlapra a dokumentumokat. Remélem mihamarabb bejegyzik ezt az új út nyitást!

Az út hivatalos neve: Herczeg - Számel, Herczeg G. - Számel B., 2011.09.11., V+, 6 óra

                                                                    http://www.tatry.nfo.sk/

                                                                  http://www.tatry.nfo.sk/

A túra későn ért véget, 9:30-ra értünk vissza az autóhoz. Ezután felvettük Krisztiánt és Janit akik időközben átjöttek Ótátrafüredre pizzázni egyet. Nekik nem volt szerencséjük az időjárással, végig felhőben másztak. Éjjel 2-re értem haza. Szuper nap volt!

Sajnos a fotózás nyűg ilyenkor a folyamatos figyelem miatt, azért lőttünk pár képet:


                                                                       A fal távolról

                                                                          Közelről

                                                                            A fal alja

                                                                        A  beszállás

                                                                          Jómagam

                                                                              Balázs

                                                                       A zárótábla

                                                                Balázs érkezik...

                                                                        ...és kiszáll

                                                  Lejöveti traverz az Osztrá-torony oldalában

                                                                   Lejöveti ösvény

                                                                     A Furkota-völgy

                                                                 Egy kis séta a tóig

Jó lenne ha úgy alakulna, hogy ki tudnánk még egyszer(kétszer) menni ebben a hónapban és mászni valami szépet. Csak az időjárás függvénye...

Jó mászást mindenkinek!

Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése