2013. augusztus 9., péntek

Magas-Tátra, Opálova veza (Izabella-torony), Déli-pillér, V

Elkezdődött a tátrai szezon. Rengeteg a terv, a kinézett másznivaló, több évre előre vannak kinézve utak, különféle nehézségben. Szezonkezdésre egy átmozgató mászást néztünk ki, egy rövidebb, könnyebb, ugyanakkor szép mászást az Izabella-torony déli falán a Felkai-völgyben. Az út a Déli-pillér névre hallgat, egy markáns bevágást követ, V-ös nehézségért a fal bal szélén. 5 kötélhossz, zömében IV-es részekkel, 2 helyen V-ös betéttel. Egy pontos (12-es dübel, nittfüllel) kényelmes standokkal, lemászott kőzeten, kellemes kitettségben, jó tájékozódással és jó biztosíthatósággal.

www.tatry.nfo.sk

Szuper időjárást prognosztizáltak a hétvégére, nem is hezitáltunk sokat, Kamenyiczki Jani és Vígh Krisztián barátommal neki is vágtunk a majdnem „ismeretlennek”. 5-kor indultunk Bárnából és valamivel 8 után már a Tátraszéplakon lévő parkolóban voltunk. A felmenet a Sziléziai-ház érintésével, az Örökös-esőn (Vecny dazd), a Virágoskerten (Kvetnica) keresztül a fal aljáig 2 óra 50 percet vett igénybe, erős közepes tempóban. A Virágoskertnél jobbra egy markáns ösvényen (helyenként I/II) mentünk az Opál-szerzetsek (Opálové mníchy) között a Gránát-kuloárba (Granátovy zlab) a fal felé. Megérkezvén haraptunk valamit, beöltöztünk, mint, az első farsangozók, kisorsoltuk az előre mászót (Vígh Krisztián nyerte meg) és neki is fogtunk. A mászás 3 órát vett igénybe. Szép élménymászás, jó kőzeten, kitett helyeken, többnyire bevágásokban. A lejövet profi, kiépített ereszkedőpályán keresztül történt, a Francia csók nevű út 2 nittes standjaiból, jó vonalvezetéssel egy óra alatt voltunk újra a beszállásnál. A lementhez a megközelítő ösvényt választottuk (ahol az I/II mászós résznél  volt egy ereszkedő gyűrű - amit a felfelé nem is vettünk észre - lefelé pedig nem használtuk) nem a Fonatost, ami bölcs döntésnek bizonyult, hiszen 30 perc alatt voltunk ismét a Virágoskertben. Innen a Sziléziai-ház (20 perc), itt bevertünk egy-egy sört, majd egy óra le a kocsihoz. Ótátrafüreden pizzáztunk egyet és megittuk a kötelező Kofolát, ezután irány haza. Későn, 23:30-ra értünk haza.

Klassz kis „bemelegítő, ráhangoló” mászás volt ez, ajánlom mindenkinek ezt az utat, aki nem akar feszengeni csak jól érezni magát, szép helyen.

Képek:

 Felmenet

 Krisztián az első hosszban

 Én egy 4-es részen



 Krisztián standol

 Krisztián közelít

Háttérben a Lomnic NY-i fala...szeretjük

 A Fonatos felé tartó út

Ereszkedek

A folytatásban a Lengyel-Tátra Mních tömbjének Sprezyna útja következik VII-es nehézségért, ami egy komolyabb mászás lesz minden tekintetben. Csak az időjárás is velünk legyen.

Stay tuned…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése