2010. december 19., vasárnap

Black Diamond Fusion Teszt

Kedves Sporttársaim!

Ígéretemnek eleget téve most már teljes kompetenciával írom le nektek a világ legjobb jégszerszámának a tesztjét. Az idei év februárjában váltam meg az egekig magasztalt narancssárga "régi" Fusion szerszámaimtól és rendeltem meg az új, felfrissített változatot. Nem bántam meg. Nem hittem volna de ég és föld a különbség. Lévén rengeteget mászom dry-toolingot és jeget nem is volt kérdéses, hogy megéri-e beruházni egy kisebb vagyont az új fegyverekbe. MEGÉRTE!!!

Nézzük a tulajdonságokat:

-hidroformált, egy darabból készült cső
-új öntési technológiával készült, egy csavaros rozsdamentes acél kalapácsos fejrész
-könnyű súly: 670 g / db
-kivehető tüske a markolat alján
-kényelmes, ergonómikus, állítható markolat
-Fusion csőr

A "hidroforming" technológiával készült test iszonyúan merev, bármelyik irányba csavarjuk terheljük. A szerszámot beütve jellegzetes rezgése van, melyből könnyen megítélhetjük mennyire tart a jégben. Az egy darabból készült nyél jelentősen csökkenti a szerszám súlyát, nincsenek illesztések, szegecsek, a súly a fejben összpontosul javítva a beütési potenciált. A markolat könnyedén állítható egy imbuszkulccsal, kis hézagolók segítségével. A markolat alján lévő tüske révén a szerszám leszúrható ez jó lehet nagyobb hóban és firnen is. A tüskébe kis karabínerekkel beakasztható egy Y-kantár, így nem tudjuk leejteni a szerszámot mászás közben hosszabb utakban. A tüske kivehető, így dry-tooling közben ha kiakad a szerszám nem okoz sérüléseket. Hatalmas ötlet. A markolat kényelmes, a felső markolatrész is gumival borított, így nincs szükség további bandázs-szalagra, hogy csúszásmentes legyen a fogása. Végre valaki ezt is megoldotta. A fejrész kicsi, integrált a kalapács, az új öntési technológia révén merevebb a korábbinál és rozsdamentes acél! A szerszám gyárilag Fusion csőrrel érkezik, egy egy vastagabb csőr, inkább mix utakra tervezett. Érdemes beszerezni egy pár Laser csőrt ami kifejezetten vízjeges modell, első utésre tart, könnyebben kivehető a jégből. A csőrök egy csavar oldásával cserélhetők, a csavarok kialakítása olyan, hogy van egy bemarás a csavar fejében így a csőrrel meghúzható ha kilazulna, velem ez még soha nem fordult elő. A mászási tulajdonságai nagyon jók, egy élmény vele mászni, pontosan üthető, kényelmes a váltás a két markolat között; dry-toolig közben a legkisebb peremen is jól tart, nem akad le, bitang merev. Hihetetlen számomra, hogy ekkora különbség lehet a régebbi és a "ráncfelvarrott" modell között. Összehasonlítva a többi gyártó modelljeivel, messze ez a legjobb mind közül és ez nem elfogultság. NEM ELFOGULTSÁG!!! Ja és Barátaim a kidolgozása: majdhogynem műtárgy jellegű. Gyönyörű szép a csákány, az igényesség netovábbja. 

Na de beszéljenek a képek helyettem:




Köszönet a szerszámért és a soron kívüli magas kedvezményért a miskolci Mormota Túraboltnak, nélkülük nem jutottam volna hozzá ezekhez a szerszámokhoz és a hozzávaló alkatrészekhez, csőrökhöz.

Egyébként a szerszám ára: 70.000 Ft / db bruttó.

Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése