2014. március 19., szerda

Sikertelen hadművelet

Múlt szombatra egy tátrai jegezést terveztünk szezonzárásként Kosztán Csabi barátommal. Egy hetes kifejezetten meleg és olvadás után nem sok "területünk" maradt imádott sportunk utolsó gyakorlására. A terv a Jávor-völgy Kis-Jégvölgy mellékvölgyében lévő jegek (Marekov WI 5/5+ és Ladové dolinky WI 4) mászása volt. Szokásosan korán indultunk és értünk ki Javorinára. Innen 2,5 óra alatt már a kiszemelt völgyben voltunk a jegek alatt. Mikor kiértünk még szép napos idő volt és szélcsend ami a beszálláshoz érve gyökeresen megváltozott, elkezdett havazni és a szél is orkán erejűre fokozódott. Még ez nem is zavart volna minket, annál inkább a lavinák, melyekből több nagyobbat is sikerült látnunk és lencse végre kapnunk. A Marekov-jég nem volt megfagyva, a Ladové dolinky jegei viszont jó állapotúnak tűntek. A lavinák ellenére feljebb mentünk a Ladové dolinky irányába, ekkor egy nagyobb lavina söpört végig a völgyön, percekig ömlött a hó a jegek tetejéről, hihetetlen intenzitással, jelentő hó mennyiséget halmozott fel a jég alatt. Ez lehetetlenné tette a közelebb jutást, illetve a további lavinák kockázata is vállalhatatlan volt. Visszavonulót fújtunk és elindultunk lefelé. A havazás lejjebb havas esővé, majd esővé vált, teljesen "eláztunk" mire visszaértünk az autónkhoz. Innen egyenesen haza mentünk, Bárnában egy klassz ebéd várt minket. 

 A Kis-Jégvölgy

 A jég két oldalán ömlik a hó lefelé

 Percekig tartott erős intenzitással

Így kezdődött...

Az Európa szerte gyenge tél ellenére sikerült kihoznom a maximumot a szezonból, még ha a zárás nem is sikerült ahogy terveztük. A szezonban 19 teljes napot töltöttem jégmászással és 7 napot a másik csákányos műfaj gyakorlásával.

A folytatásban a sziklamászásé lesz a főszerep de az olvadás után szeretnék több dry-tooling mászónapot beiktatni a Felkai-völgy (Velická dolina) Örökös eső (Vecny dazd) dry-tooling falán, melyet idő közben még fix köztesekkel is elláttak, így már azt sem kell cipelni a falig. Első ízben nem hagyom abba az ezt célzó edzésmunkát sem, a sziklás edzések mellett folytatom a csákányos edzéseket is az edzőtermemben.

Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése