2013. december 23., hétfő

Grósz Alfréd nyomdokain

Végérvényesen elkezdődött az idei téli szezon. Szezonkezdésre ezúttal olyan jeget választottunk a Magas-Tátrában amit én már régen, a két mászótársam viszont még sohasem mászott. Ezúttal a Nagy-Tarpataki-völgy Grósz jegeit szemeltem ki jómagamnak és a srácoknak. Jó kis bemelegítés az idény és a pár nap múlva kezdődő táborunk kihívásaira. A partner duóm az esztergomi Kosztán Csabiból és a salgótarjáni Barát Béciből állt. Izgatottan vártuk már az első jégmászást ami vasárnap jött el. 

Szokásosan korán indultunk, Csabi 5-re ért át Esztergomból hozzám Bárnába, Bécit 5:30-körül vettük fel a nógrádi megyeszékhelyen. Kiváló útviszonyok között valamivel 8 előtt értünk ki Ótátrafüredre. Itt összepakoltunk, felöltöztünk, aztán irány a felvonó amit kényszerűségből kellett igénybe vennünk. Kényszerűségből, mivel most volt alkalmam először kipróbálni a Zamberlan-tól kapott csúcsmodell bakancsot az Eiger 4000-et, Csabi is most avatta be új bakancsát valamint Bécin is most volt első alkalommal a tőlem vásárolt Batura. Közepes tempóban 1 óra alatt voltunk a beszállásnál, végig néztük a Nagyszalóki-oldal jegeit amik kitűnő állapotban pompáztak(Záhrádky, Veverkov, Lavy, Siroki, Bibin könnyebb...). Kevés hó van a Tátrában, így relatív gyors a mozgás a hegyen. Mire felértünk két parti már mászta a jeget így várnunk kellett. Az első hosszt Csabi mászta előre(50 m, WI 3) és biztosított minket a kitűnő, több régi és egy két pontot lánccal egyesítő standból. Ezt egy havas, meredek összekötő gyaloglás követte, majd a felső rész, aminek az előre mászása engem illetett(30m, WI 5). A jég jó állapotú volt, az enyhébb hőmérsékletnek köszönhetően jól munkálható közeget adott imádott sportunk gyakorlására. A felső részre másztunk még egyet felsővel, egy nehezebb útvonalat(WI 5+), keresve a fal legnehezebb részeit. A felső jég felett is egy új, láncos stand gondoskodik a zavartalan ereszkedésről és biztosításról. Minket még egy parti követett, de ekkorra már visszafelé ereszkedtünk. Kicsit eléhezve értünk vissza a beszálláshoz kikerülve az alsó jeget egy legyaloglással a jég bal oldalán. Innen 40 perc alatt voltunk a felvonónál és elértük az utolsó(16:30) felvonót.

Több szempontból klassz nap volt ez, tiszta, szép időben másztunk egy szép jeget, jó társaságban. Sikerült kipróbálnom az új bakancsomat(Zamberlan Eiger 4000), hágóvasamat(Black Diamond Stinger), sisakomat(Black Diamond Vector), félkötelemet(Beal Ice line), sapkámat(Infit Helmet cap), kesztyűmet(Black Diamond Punisher) és softshell kabátomat(Sandstone Vision Prototype) amikért köszönet a Zamberlan-nak, a Trexpert Túraboltnak, a Mormota Túraboltnak, a Sandstone-nak, és - a rend kedvéért - a korábbi munkáltatómnak a Salgglas Zrt-nek. A felszerelésekről bővebben egy-egy teszt keretein belül számolok majd be fokozatosan a szezon folyamán. 

A folytatásban képek, majd a két ünnep közi táborunk(27-30.) beszámolója jön, valamint a napokban elkészült, a Lokit-tal közösen fejlesztett jég- és mix mászó cipő bemutatója várható. Ez utóbbit még a túránk előtt közzéteszem.

Képek:

 Közeledünk

 A türelem jegezést terem

 Divatbemutató

 Az első hossz Kényelmes standhely

 Összekötő rész

 A felső jég

 Ez itt a reklám helye!Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése