2013. május 8., szerda

Petzl Sama 2013 beülő teszt

2010 őszén vásároltam meg az első Sama beülőmet, akkor kényszerűen kellett cserélnem a Hirundos beülőmet kényelmi okok miatt (sokat mászok nagyfalakat sziklán és jégen is, így jól jön a vastagabb derék és combheveder). Ez egy szuper, minden igényt kielégítő beülő akár a kényelmi, akár a technikai paramétereit tekintjük. Idén tavasszal jött ki a frissített modell, néhány újítással és ráncfelvarrással. Azoknak a mászóknak, akik az év minden időszakában aktívak nem árt, ha rendelkeznek 2 beülővel, egyrészt kényelmi, másrészt kopás szempontból, harmadrészt, pedig ha az egyik megsérülne vagy elveszne, tönkremenne ott a másik és nem kell várni amíg megérkezik a megrendelt pótlás.

Bő 1 hónapja érkezett meg az idei modell az Alpine Gear-től, Tóth Attila támogatóm jóvoltából. Csomagolása a Petzl-től megszokott szürke, hálós, zipzáras tasak. Én kedvelem ezt a megoldást, mert jól összefogja a beülőt, nem hagyja összekoszolódni a zsákban elhelyezett egyéb cuccoktól (pl. mászócipő), valamint a hálós, szellőző kialakításának köszönhetően a nedves, vizes beülő könnyedén megszárad, ha felakasztjuk a tároló tasakon elhelyezett kis fül segítségével.

A modellfrissítés mögött jó néhány fejlesztés áll, beszéljünk méretskála bővítésről, anyagválasztékról, kialakításról, színről és designról egyaránt.

Tények:

- Férfi mászó beülő elasztikus combrészekkel
- Az EndoFrame konstrukciónak köszönhetően kiválóan osztja el a terhelést a derék- és a combrészeken, így rendkívül kényelmes.
- Az elasztikus combrészek igazodnak a comb méretéhez és tökéletes mozgásszabadságot nyújtanak
- A derékrész DoubleBack Light csatja könnyen, gyorsan állítható
- A bekötési pontok a kötél súrlódásának ellenálló Dyneema-ból készülnek
- 4 nagyméretű felszereléstartó fül, 2 merev elől, 2 puha hátul
- 2 oldalsó bújtató a Caritool vagy a Caritool L felszerelés tartó karabíbereknek
- Hátul egy hurok a húzókötés vagy a ziazsák rögzítésére
- Lecsatolható elasztikus hátsó hurkok, melyek a combhevederekhez csatlakoznak
- Méretek:
S méret, tömeg: 340 g, derékméret: 70 - 80 cm, combméret: 47 - 52 cm
M méret, tömeg: 370 g, derékméret: 76 - 86 cm, combméret: 52 - 57 cm
L méret, tömeg: 390 g, derékméret: 80 - 90 cm, combméret: 54 - 59 cm
XL méret
, tömeg: 420 g, derékméret: 85 - 95 cm, combméret: 57 - 62 cm

Használat, funkcionalitás, kényelem:

A méretskála bővítésnek köszönhetően sokkal inkább a méretünkre szabható, mint a korábbi modell, könnyebben megtaláljuk a számunkra jól illeszkedő méretet. Mindezt bizonyítja, hogy míg a korábbi modellből az M-es méretet használom, az új modellből az L-es méret a megfelelő, hasonló illeszkedést nyújtó (a súly nem változott). A beülő – a korábbi típushoz képest fejlődést mutatva – sokkal jobban osztja szét a terhelést a derékrészen és a combrészen egyaránt, így javult a kényelem faktor, még hosszabb időt a beülőben ülve sem válik kínosan kényelmetlenné az ott tartózkodás, ez kulcs fontosságú standokban, hosszú ereszkedéseknél, de jól jön ez a plusz kényelem az esésekkor is. A derékrész úgy lett kialakítva, hogy két heveder fut benne, egy vastagabb felül és egy vékonyabb alul, így tudja a terhelést tökéletesen szétosztani. Az anyagválasztás príma, kopásálló anyagok egyvelege ez a termék, ott és olyan anyagokkal van tunningolva, ahol és amennyivel kell, hogy hosszú évekig társunk legyen a hegyekben a beülő, bármely szakában mászunk is az évnek. A derékrész csatja is fejlődött, a korábbi acél csat helyett most már egy ezüst-piros alu ötvözet csat látja el a rögzítés szerepét, sokkal pontosabban zár és nehezebb oldani is a korábbinál. A bekötési pontok szuper kopásállóak a rávarrt Dyneema erősítéseknek következtében. Fontos kényelmi fejlődés még, hogy a bekötési pont mögött a hasunk felé eső részen korábban nem volt párnázott rész(csak a heveder, ami a csatba futott), ezt most orvosolták a Petzl fejlesztő mérnökei, így nagyot javult a kényelem, főleg ha félmeztelen mászunk. A felszerelés tartó hevederek megfelelően nagyok, jó helyen vannak, könnyen elérhetőek. Szokásosan az első kettő merev, a hátsóak pedig puhák arra az esetre, ha hátizsákot viselnénk, nem tör annyira. Oldalt a két felszerelés tartó között ott bújik a kis Caritool fül, bár ezúttal nem bújtatva, mint korábban, hanem szemmel láthatóan. A beülő jól szellőzik (nem fülled be alatta az izzadó bőr), gyorsan szárad ha csapadék érné, ez fontos lehet a téli akcióknál. Fejlesztettek még a hátsó elasztikus hurkoknál is, ezúttal már egy kis műanyag csat gondoskodik a lecsatolásról.

Súly. Bár átalakult a méretskála, új anyagok léptek be a körbe, a beülő súlya grammra pontosan annyi, mint a korábbi modell, volt ahol csökkentettek a súlyon, volt ahol növeltek, de a balansz megmaradt.

Design. Szemet gyönyörködtető színválasztás (piros-világos szürke), új fazon, vagány megjelenés jellemzi.

Mozgás közben szinte alig érezhető a viselése, mindenütt jól illeszkedik (bár prioritás a tökéletes méretválasztás), kényelmes és szellős. Minden kézre áll. 







                                                            Forrás: www.petzl.com


                                                   Forrás: www.justcheaper.com.au

Verdikt:
Aki egy sokoldalú, minden igényt kielégítő, kényelmes, szép, jó árfekvésű,  2 szezonos(nyári-téli) beülőt akar annak kiváló választás ez a modell, legyen szó sportmászásról, nagyfalas mászásról, hegymászásról, mesterséges mászásról, jég- és mix mászásról egyaránt. Az ára 16.000 Ft körül mozog, bár ez boltfüggő is, ajánlom beszerzési forrásnak az Alpine Gear-t (www.alpinegear.hu), itt még kedvezményekre is szert tehettek, így szelídíthető az ár.

Szerintem: 100 %

Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése