2011. november 29., kedd

Kézcipő jenki módra, minden mennyiségben...

Ahogyan az előző bejegyzésben említettem jelen bejegyzésem témája egy átfogó ámde márkafüggő kesztyű teszt. Eléggé márkafüggő vagyok, ahogyan lábbeliben a LaSportiva kollekciót használom, jégszerszámban és az ezeket markolászó viseletben a Black Diamond termékeit kapom-vásárolom szponzorációtól függően, nyilván nem véletlenül. Számomra az amerikai márka abszolút piacvezető akár minőségben, akár kidolgozásban, akár funkcionalitásban. A márkának – ami a kesztyűket(is) illeti - külön termékskálái vannak legyen szó klasszikus hegymászásról, síelésről vagy jég-és mix mászásról. Most az utóbbi kategória 3 csúcsmodelljét veszem górcső alá, hőmérsékleti tűréstartomány szerint emelkedő sorrendben. Ezek:

  1. Black Diamond Punisher    25.000 Ft
  2. Black Diamond Specialist   31.000 Ft
  3. Black Diamond Legend      25.000 Ft

Az említett modellek rengeteg közös tulajdonsággal rendelkeznek és csak apróságokban térnek el egymástól. Közös tulajdonságaik:

  • Schoeller Dynamic softshell héj, teljesen víz- és szálálló BDRY laminátummal

  • Puha zselé-szerű ütődés védelem a kézfej és az újj külső részén
  • Primaloft szigetelő töltet különféle vastagságban a hőmérsékleti tűrés vonatkozásában, a töltet nedvesen is melegít
  • Puha polár bélés
  • Pittards vastag kesztyűbőr tenyérrész és újjvég, a nagyújjnál külön megerősítéssel
  • Jégszerszám specifikus előre meghajlított, tagolt újjak a kényelmes és biztonságos fogásért

  • Kis fülek a beülőre való felakaszthatóság érdekében

  • XS, S, M, L, XL méretek, méretezési táblázat alapján, melynek használatát a honlapon videó szemléltet: www.bdel.com

  • A nagyújj külső részén puha orr vagy szemüveg törlő betét

  • Forgalmazó: Mormota Túrabolt, Miskolc web: www.mormota.eu
Most pedig jöjjenek a modellek egyenként, kiemelve a típus-specifikus tulajdonságokat:

Black Diamond Punisher:

A cég enyhébb időjárásra(-4 - -9 C fokig) tervezett modellje. Könnyű(178g/pár), kifejezetten kopásálló, érzékeny, atom biztos fogással, csuklónál tépőzáras rögzítéssel. Etalon! Kötelező darab a garnitúrába. Átgondolt tervezés, jó forma. 100% !
                                                                     www.bdel.com



Black Diamond Specialist:

A következő modell a sorban, már hidegebb napokra tervezve(-12 C fokig). Még mindig könnyű(220g) viszont nagyobb védelmet ad a Punishertől. Hosszú szárú kesztyű, gumis összehúzó zsinórral zárható. Hóban turkáláshoz kiváló a hosszú szára miatt, ezáltal alkalmasabbá válik a hosszabb beszállásokhoz is. Fogás vele kiváló, a felszerelést érezni benne, pontos, strapabíró, időtálló darab. Szintén kötelező darab annak aki sokat jár mászni minden időjárási körülményben. 100 % !

                                                                    www.bdel.com


Black Diamond Legend:

A márka és a piac legmelegebb 5 újjas kesztyűje(-26 C fokig), kicsit nehezebb(csak a töltet 200g benne), viszont irtó meleg és a Gore-Tex XCR membrán miatt totál vízálló. Kicsit érzéketlenebb a fogás vele a vastag újjak miatt, gyakorolni kell a felszerelések használatát vele nehogy valami leessen. Csuklónál tépőzár gondoskodik a zárásról. Rengeteg bőr megerősítéssel rendelkezik, hihetetlen kopásálló. Nem kötelező darab, csak aki állandóan mászik télen az ruházzon be egy ilyen kesztyűbe. Relatív keveset használja az ember, kevés a -12 C foknál hidegebb nap amire a Specialist nem felelne meg. Viszont aki körülményektől függetlenül mozog/mászik annak nem árt egy ilyen modell. 80 %

                                                                     www.bdel.com


Tisztántartás, ápolás:

Mivel a kezünkön viseljük őket relatív gyakrabban kell a tisztításukról gondoskodnunk. Mosásukat kizárólag speciális membrán mosószerrel javaslom. Gondos szárítás után(kerülve a direkt hőt) ajánlatos a tenyér részt és a bőr részeket bőrzsírral átkenni amit a bőr rögtön be is szív, így nem reped ki a bőr, a vizet sem veszi fel, valamint tapadós lesz a fogása.

Ezek lettek volna az általam használt kesztyűk. Biztos tökéletesek más márkák termékei is, én ezeket ismerem, használom és fogom is mindaddig amíg mászok.

Külön köszönetet szeretnék mondani Kovács Tamásnak és a Mormota Túraboltnak, hogy hozzájuthattam ezekhez a kesztyűkhöz, köszönöm a rugalmasságot és segítőkészséget amit Tőlük kaptam/kapok, amit igyekszem meghálálni. Respect !

Stay tuned...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése