2016. január 31., vasárnap

Záhradky jegek egy tavaszias napon

A hétvégén - bár szinte tavaszi időjárást prognosztizáltak - kilátogattunk egy egynapos mászásra a Magas-Tátrába. Mivel az olvadás csak pár napja kezdődött a jegek nem voltak veszélyben, mindössze a lavinák jelentettek volna kockázatot. Ebből kifolyólag választottuk a Nagy-Tarpataki-völgy legelső jegeit a Záhradky-kat. A nagy Záhradky-t 2009-ben másztam utoljára, a kisebbet viszont az utóbbi években többször is másztuk, a nagy jégen való népes mászócsoportok és a hosszas várakozások miatt. 

Ez most sem volt másképp, mire odaértünk egy olasz nemzetiségű csoport (6-8 fő) mászta a jég alsó hosszát a jobb oldalon lévő standig. Mivel angolul nem beszéltek nem tudtunk velük szót váltani, mindössze a várakozás maradt és a felső jég - sokadjára. Felmentünk és másztunk rá kettőt, jó bemelegítés volt. Ezután beálltunk a sorba odalent. Bő egy óra után tudtunk nekifogni a jégnek. Belá Peti mászta az aló részt én pedig a felsőt, majd leereszkedve Márton Ági jött felsővel, és még mi is másztunk rá egyet. A jég puha, kezelhető, jó minőségű volt, az utóbbi években most volt a legkövérebb. A közepe volt egyedül csillámos. 

Pénteken történt egy súlyos baleset a jégen. Egy srác a középső csillámos részt mászta és egy nagyobb darab jég kitört vele a meredek rész közepénél, esés közben egy csavart is kiszakított, majd a rámpára esett. A hegyi mentő szolgálat szállította el életveszélyes sérülésekkel. A jég rámpa része merő adott vér volt, bizarr volt ezen keresztül mászni, elszorult az ember gyomra. A történetet szlovák mászók mesélték a jégnél akik az olasz csoport után másztak.

Klassz mászónap volt, remek időjárással. Jót másztunk. Estére egy front már elrontotta az időt, ólomszürke felhők borították be a hegyet.

VIDEÓ:


KÉPEK:









Folyt. köv...

Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése