2014. január 17., péntek

Zamberlan Eiger 4000 RR bemutató és átfogó teszt

2013 tavaszán kerültem kapcsolatba a Zamberlan márkával, amikor az egyik fő támogatómmal – a Márka hazai forgalmazójával - a Trexpert Túrabolttal megpályáztuk a gyári csapat tagságot, tagságot egy kiemelt figyelmet kapó, elit közösségbe a Zamberlan nagyköveteinek „családjába”. A pályázat sikeres volt, bekerültem, ami hatalmas előrelépés, öröm és megtiszteltetés volt számomra. Felajánlották, hogy választhatok egy bakancsot a hatalmas termékpalettájukról. A választásom a csúcsmodell alpesi-, jég- és mixmászó bakancsra az Eiger 4000 RR-re esett, ugyanis ez felel meg leginkább az igényeimnek, ennek a tudása és paraméterei alkalmazkodnak legjobban a mászás azon műfajához, amit én képviselek. Volt viszonyítási alapom a hasonló jellegű bakancsokhoz, több típust kipróbáltam és használtam már, így kompetenciával vettem górcső alá a fent említett lábbelit.

A gyártó termék specifikációja:

Gyártva: Olaszország, kézzel
Felső rész: Cordura, Cordura + Superfabric, Schoeller stretch
Felső rész védelem: R.R.S. Rubber Reinforcement System, Magas körbe gumizás
Bélés: Belső cipő jellegű, több rétegű, Z.A.S. Zamberlan Air System
Talprendszer: Z-Thermo Comfort Fit, Zamberlan P.C.S. + Vibram Teton
Talp bélés: Zamberlan Duraflex
Orr és sarok: Termoplasztikus
Kivitel: Ragaztott
Zárás: fűző fém szemekkel + RIRI Aquazip zipzár + Gumigyűrű záró szemmel
Méretek: 39-48, csak egész méretek
Súly: 2000g / pár (45)
Ápolás: Hydrobloc Conditioner
Beszerzés: Trexpert Túrabolt, www.trexpert.hu
Ár: 110.000 Ft
Célcsoport: Tapasztalt hegy-, jég- és mix mászók
Zamberlan nagykövet, aki használja: Herczeg Gábor, www.princeclimbing.blogspot.com


A teszt:

Csomagolás:

Amit már a kézhezvételkor észrevesz a leendő felhasználó, hogy mutatós újrahasznosított, nagyméretű papírdobozban érkezik a bakancs. A dobozt felnyitva szépen be van csomagolva, el van látva különféle termék ismertetőkkel (beszállítói anyagok ismertetőivel, pl.: Vibram, RIRI, Superfabric, Schoeller, Cordura…) valamint a Zamberlan színes, hangulatos cégismertetőjével. A doboz oldalán egyértelmű termékazonosító matrica, melyen a típus, szín, méret és az azonosító kódok vannak feltüntetve, ahogy szokás.

Méretezés, illeszkedés, kényelem, fűzés:

A bakancs méretezésére jellemző a szűkebb volumen, még a többi, korábban használt bakancsból a 44-es méret volt a megfelelő, addig az Eiger 4000 RR - ből a 45-ös lett a hibátlanul illeszkedő és kényelmes méret. Az én lábfejem extra széles így ez döntő a megfelelő méret kiválasztásánál bármelyik gyártó bármelyik termékéről legyen is szó. Mindenképpen javasolom, ha az ember fia Zamberlan bakancsot szeretne magáévá tenni, hogy lehetőség szerint próbáljon méretet, mielőtt belevágja a fejszéjét élete legjobb célirányú lábbelijének megvásárlásába.  Ha megvan a megfelelő méret, a bakancs nagyon jól illeszkedik, marad hely az orrában a lábujjakat mozgatni, a sarok nem jár ki-be, a lábszár részen is puha kényelmes a kontakt, hála az anyagoknak, amiket az olyan helyekre építettek be ahol a láb leginkább érintkezik a cipővel. A talpbélés (Z-Thermo Comfort Fit + Zamberlan Duraflex) príma, nedvszívó, puha, gyorsan szárad, kivehető, mosható, cserélhető. A fűzés átgondolt, több lépcsőben szűkíthető, önzáró fém szemekkel ellátott, extra vékony fűzővel operál és jól variálható. A nyelv (Z.A.S. Zamberlan Air System) vastag és puha, de ez nem megy a kopásállóság rovására. Nincs bevarrva (de a fűzőhöz rögzítve van), ami jól jön, ha szárítjuk a bakancsot, ki lehet előre hajtani így nagyobb a szellőzésre és a pára távozására hivatott hely. A nyelv önbeálló, befűzés után oda idomul ahová kell.Design, kidolgozás, összeszerelési minőség:

Olasz. Vérbeli Olasz. A bakancs szemet gyönyörködtető fekete-piros-ezüst szín összeállítású, ízlésesen vannak kombinálva, házasítva a színek, anyagok. Biztosra akart menni a gyártó, ami sikerült is, véleményem szerint a legszebb bakancs a kamáslis bakancsok világában. Okosan vannak a színek elosztva a bakancson, ott fekete ahol a leginkább koszolódhat, ahol a tetszetőség a cél ott élénkpiros, ahol a feltűnés ott pedig ezüstszínben pompázik. Az ezüst részek fényvisszaverőként is funkcionálnak, ez jól jön sötétben fel- és lemenetkor, főleg ha út mellett közlekedik a mászó, de vész esetében is a „látszani” elvet követi. Az összeszerelési minőség és a kidolgozás csillagos ötös, messze a legszebb kidolgozású bakancs, amit valaha láttam, sehol egy kifolyt ragasztó csepp, egy elvarratlan, kilógó cérnaszál, sorja a műanyag részeken vagy bármi legkisebb optikai, eldolgozási hiba. Látszik, hogy kézzel készül és nem nagy darabszámban, a törődés, az odafigyelés és a szakértelem egyértelmű.  Igazi Olasz.

Anyagválaszték:

Az anyagválaszték példás, világszínvonalú, nagy cégektől beszállított anyagok egyvelege a lábbeli (fent részletezve). De a legkomolyabb, hogy nem csak jó anyagokról van szó, hanem a megfelelő helyre beépített jó anyagokról. A végletekig át van minden gondolva. Puha ahol kell, kopásálló ahol kell, merev ahol kell. Nem találkoztam még olyan magashegyi bakanccsal, amin ennyire el van találva minden részlet. 100% funkcionalitás kombinálva az esztétikummal és a kényelemmel.

Funkcionalitás:

Fentről lefelé:

A kamásli, ami a belső részt takarja, védi felül piros softshell anyagból készül egy hátulról szűkíthető, beépített gumizsinórral és záró szemmel rendelkezik. Okosan hátra került a záró szem, így nem zavar, ráadásul az anyag, ami ezt tartja fényvisszaverő ezüstszínű.


Lefelé az anyag a rugalmasságot kopásállóságra cseréli, a softshell anyag a cipő külső részén Cordura -ra, a belső részén Superfabric golyócskákkal szórt Cordura -ra cserélődik. Ez utóbbi annyira nagy találmány, hogy nem véletlenül nyert számos díjat. Az apró, anyagra szórt golyócskák nem engednek hozzáférni az anyaghoz, így az megőrzi az eredeti állapotát, legyen szó akármilyen koptató hatásról, megtartva a szuper könnyű súlyát.


A külső Cordura része került az ezüstszínű, szintén fényvisszaverő Eiger 4000 felirat, ami messziről látszik reklámozva és mutatva önmagát. A sarokrész gumija felé került egy újfent ezüstszínű, fényvisszaverő erősítés, ami a hágóvas csatja okozta koptató hatást hivatott kiküszöbölni, valamint lefelé menetkor a nem látható koptató erőkkel veszi fel a harcot, ha nagy hóba vagy törpefenyők, kövek között lépegetünk. A kamásli zárásáról a RIRI cég csúcs, vízálló, nagy műanyag fogú zipzárja gondoskodik (RIRI Aquazip), ráadásul ez teljesen be van varrva a fogakig így nem tud sérülni, kopni a vízálló kenés, a kocsi futó részére pedig fényes, kis súrlódású anyag került. Mekkora ötlet!

A kedvenc részletem a zipzárt eltakaró megoldás. Ezen a bakancson volt először és szépen lassan a többi gyártó is átvette ezt az elmés megoldást, ami a zipzár sérülését és befagyását hivatott elkerülni. Nem jut be hó, sár, víz, semmi. Könnyű, tartós és a hágóvas szíja sem koptatja a zipzárt. A zipzár tetejénél egy nagyobb tépőzáras, rugalmas pánt zárja a kamáslit és védi a felhúzott zipzár kocsiját. Az orr részen kapott helyet egy kis akasztó fül, ami a nadrágra vehető kamásli beakasztására való. Én feleslegesnek tartom ezt, mivel a bakancs is rendelkezik kamáslival és a legtöbb nadrág is így a lábhoz nem jut be hó. 

A körbe gumírozás (R.R.S. Rubber Reinforcement System) megfelelő, magas, semmi extra.  A talp több rezgés elnyelő rugalmas réteg (Z.C.S. Zamberlan Cushioning System) és az automata hágóvas rögzítéséért, a merevségért felelős talprendszer (Zamberlan P.C.S. Pro Crampon System) házassága, ezt a Vibram cég Teton talpa koronázza meg, ami a legnagyobb barázdamélységgel és távolsággal rendelkezik a Vibram talpak közük, így könnyen kidobja a havat, sarat. Tapadása magfelelő. A földet érés érzése kellemes, érezni az elnyelő elasztomerek munkáját. Nagyon tetszik, hogy a hágóvas perem elől nem lóg túl a bakancson, az orral egy vonalban van, a műanyagba van „bemarva”, kevésbé sérülékeny.
Belső rész:

A belső rész is erős, nyúlásmentes anyagokból épül fel. A fűzést említettem. A bélés puha, a nyomáspontoknál polár -szerű anyag helyezkedik el. A sarok felett mélyen kivágott a belső „cipő”, így a mozgásszabadság nagy. Felette pedig egy puha húzópánt van, ami segíti a felvételt és a felakasztva szárítást. Itt kapott helyet a több szigetelő réteg között egy alu réteg is, ami a hő visszaverést szolgálja a láb felé, így hihetetlenül meleg a szerkezet. A bakancs teljesen vízálló.Megközelítés közben:

Nagyon fontos, bár sokan rá sem hederítenek egy bakancsnál a gyaloglás, beszállás részére a viselésnek. Az Eiger 4000 RR itt sem vall szégyent, még a hosszabb gyaloglások is kényelmesek benne. Személy szerint a leghosszabb idő, amit benne töltöttem az 12 óra volt, melyből 8 óra volt a megközelítés és lejövet nehéz terepen, 4 óra pedig a jégmászás. A boka nagy mozgásszabadságú, a sarok nem jár ki-be, a fűzéssel ötletesen állíthatjuk a gyalogláshoz és a mászáshoz a bakancsot. Patakon gázolás, friss porhó sem akadály, 100% vízállóság jellemzi. A talp enyhén hajlik a járást könnyítve, de nem érezni hátrányát hágóvas viselése közben. A Vibram Teton jól ellátja a dolgát. Köveken is komfortos a viselése, a talp tapad, jól fogja a lábszárat és véd a sérülések, ficamok ellen.

A Grósz jegek (WI3, WI 5) megközelítése, Magas-Tátra

Mászás közben:

Sikerült kipróbálnom minden téli műfajban, legtöbbet jégmászás közben, de másztam benne mix utat, téli hegymászó utat, meredek kuloárt, sőt sziklabetétet is. A jégen tökéletes, merev, fogja a bokát, engedi mozogni a nehezebb mozdulatokkor is, a sarkat jól le lehet engedni benne. A hágóvasak, amiket próbáltam (a korábbi Petzl Dart és a jelenlegi Black Diamond Stinger) nagyszerűen illeszkednek a talprendszerre, biztos, merev egységet alkotnak. 
Mix mászáskor és téli utakban jól jön a magas körbe gumizás és a kopásálló betétek. Hosszabb jégen tartózkodás esetén is kellően tartja a meleget, amit az ember lába termel. Nehezebb, sport jellegű mixmászásnál javaslom egy speciálisan erre a célra kialakított cipő viselését, hiszen ezek sokkal könnyebbek, alacsonyabb profilúak és még nagyobb mozgási szabadságot nyújtanak, kímélve ezt a nagyszerű bakancsot.

A Siroki-jég legmeredekebb része (WI 5-), Magas-Tátra

Ápolás, tisztítás, impregnálás:

Langyos, mosószermentes vízzel, puha kefével tisztítsuk, majd töröljük át egy vizes ronggyal. A talpat kefével nyugodtan tisztíthatjuk. Elvileg nem igényel impregnálást, de javasolom a kamásliját pumpás (nem aeroszolos) folyékony impregnáló szerrel (Hydrobloc Conditioner) ápolni, így a bakancs ledobja magáról a piszkot és még inkább lepergeti vizet is. Szárítását direkt hőt kerülve, meleg helyen, radiátor felé –a húzópánttal - akasztva javasolom.

Forrás: www.zamberlan.com

Hátrányok, nem tetsző részletek:

Ahogy azt említettem a valaha próbált, használt legjobb bakanccsal van dolgom. De mint mindennek, ennek is vannak kevésbé tetsző részletei, de – hála az égnek - nem sok.
Ami kevésbé tetszik a kamásli felső, piros részén kapott helyet a rávasalt Zamberlan logó, ami már a harmadik viseléskor el kezdett lekopni mindkét lábbelin. A kopás aztán megállt, tovább már nem kopik, de ront az esztétikai megjelenésén, még ha nem is látszik viselése közben. 


Feleslegesnek tartom továbbá az orr részen lévő extra kamásli akasztó fület, bár lehet, hogy többen ragaszkodnak – még ha feleslegesen is - a jól megszokott, „régi” kamáslikhoz, akkor viszont elmés lehet a megoldás; számomra teljesen felesleges. Hátránya még a bakancsnak – bár minden ilyen típusú bakancsnak – hogy nehezebben szárad egyik napról a másikra a sok rétegnek köszönhetően. Ha nincs szárító vagy hőforrás a szálláson, akkor másnap érezni a nyirkosságot a lábbeliben felvételkor. Viselés közben jól szellőzik, de marad benne pára a mozgás és az extra meleg tulajdonságai miatt. A Superfabric golyócskák is elkezdtek kopogatni, bár ez nem igazán hátrány, ez a dolguk, inkább, mint az egyébként is szuper kopásálló Cordura alatta.

Kiknek ajánlom:

Mindenképpen olyan tapasztaltabb (esetleg profi) mászóknak ajánlom, akik nem első bakancsnak vásárolják, ugyanis aki még nem rendelkezik kellő rutinnal a hágóvassal végrehajtott mozgásban, könnyedén kiszakíthatja a kamásliját és véget vethet a vérprofi mászó bakancs életének. Továbbá azok a mászók jelenthetik a vásárlói célcsoportot, akik sokat vannak a hegyekben, intenzíven használják a bakancsukat, nehéz jegeket, utakat, nehéz megközelítéseket végeznek, hosszabb időt töltenek hideg környezetben. Ajánlom továbbá azoknak a tapasztalt mászóknak, akik egy minden igényt kielégítő, profi, könnyű bakancsot szeretnének és nem hajlandók a kompromisszumokra, tudásban és anyagilag sem. 

Stay tuned...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése