2013. március 22., péntek

Petzl Meteor III+ mászósisak teszt


Ahogy telik-múlik az idő, igyekszem mindig kicsit korszerűsítenem a felszerelésemet. Általában az ilyen hadműveletek bizonyos felszerelések funkcionálisabbra, kényelmesebbre vagy könnyebbre cseréjével történnek. Most ez utóbbi volt a mérvadó, így a sokat látott Petzl Elios sisakomtól váltam meg egy Meteor III+ kedvéért. Felfrissített modell, annyiban különbözik a korábbi Meteor III -tól, hogy más a grafikája. Három új színben létezik a sisak, az enyém a piros-narancs verzió, szerintem a legmutatósabb a három közül. A sisak a Maltatal-i tábor előtt érkezett, így volt alkalmam tesztelni jó párszor, éles körülmények között. Rendelkezésemre az Alpine Gear bocsátotta, hálás köszönet érte Tóth Attilának.

Nézzük a száraz tényeket:

Súly: 235 g
Méret: egy méretben, 53-61 cm fejkörfogat
Színek: piros-narancs, fehér-lila, szürke-kék
Normák: hegymászás, kerékpár, vadvízi sportok
Szerkezet: polisztirol hab belső, kemény műanyag külső héj
Tartozékok: tartalék belső bélés, tartalék tépőzárakkal és tároló zsák
Egyéb: 4 kampó fejlámpa rögzítésére, egy kézzel nyitható csat, gyors állítórendszer ami behajtható a sisakba szállításkor, sok szellőző, Vizion arcvédő kompatibilis
Ára: 22.500 Ft a www.alpinegear.hu oldalon olcsóbb 20.060 Ft


Harc közben:

Mikor először a kezeim közé került nyomban feltűnt a pille súlya, közel 100 g-mal könnyebb az Elios-nál. Súly kipipálva! A másik fő szempont a szellőzés volt, ebben sem csalódtam, mert telis-tele van szellőzőkkel a sisak, a gyártó szerint ez a világ egyik legjobban szellőző modellje. Állító rendszerének köszönhetően gyorsan, egy kézzel méretünkre állítható, viseljük téli sapkán vagy csak egyszerűen a fejünkön. Nagyon ötletesnek tartom, hogy az állító mechanizmus összenyomva behajtható a sisak belsejébe, jelentősen megkönnyítve ezzel a szállítást és elkerülve az esetleges sérülését. 




A csomag része egy tartalék szett belső bélés, ami könnyen mosható, egy garnitúra új bélés rögzítő tépőzár valamint egy fekete, Petzl logóval ellátott tároló zsák, ami jó szolgálatot tesz szállításnál és tárolásnál is.


 A csat egy kézzel kezelhető még vastag kesztyűben is, nagy ötlet, úgy van kialakítva, hogy fagyos-vizes környezetben sem fagy be, gondolva a téli mászókra. 


A szellőző nyílások is úgy vannak tájolva, hogy a felülről érkező víz nem tud befolyni a fejünkhöz. A sisak nagyon jól szellőzik, szinte több levegőt áramoltat a fej körül mintha nem viselnénk. 



Azok, akik kételkednének a tartósságában és az ellenállóságában, elárulom, hogy nem kevés találat érte a fejvédőt jégmászás közben, de a nagyobb lehulló jég darabok sem okoztak semmi nemű sérülést a sisakban, sőt még az igen nagy jég darabok okozta ütést sem éreztem annyira erősnek, hála a kiváló rezgés elnyelő képességének. A sisak rendelkezik 4 db fejlámpa rögzítő kampóval, mondjuk nem könnyű belevarázsolni a fejlámpa gumis pántját – le kell venni a sisakot -  de remekül tart, egy esés vagy kicsúszás sem okoz fejlámpa vesztést a szenvedő félnél. A fejvédő Vizion arcvédő kompatibilis, két kis csavarhely árulkodik erről a sisak két oldalán. Jómagam mondjuk nem vagyok híve ennek az arcvédőnek, biztos van aki megkövez ezért, én felesleges súlytöbbletnek tartom, kezdő jégmászóknak ajánlom akik még nem rendelkeznek rutinnal és könnyen belepislognak a lehulló jégszilánkokba. A termék egyébként – egyedüliként a piacon – mindhárom normának megfelel: hegymászás, kerékpár és vadvízi sportok. Így valóban egy sokoldalú védőfelszerelés.

Verdikt: Összességében egy kiváló, sokoldalú, könnyű, jól szellőző, praktikus, ellenálló és nem utolsó sorban szép sisak a remekbe szabott grafikáknak köszönhetően. Egyedüli hátránya az ára lehet, az egy lépcsővel magasabb árkategóriájával. Szerintem: 95%.

Stay tuned...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése