2011. február 16., szerda

Jégtánc a Felkai-próba jégen

Hosszas bosszantó huza-vona után végre lehetőség nyílt biztonságos időjárási körülmények között mászni egy jót a Magas-Tátrában vasárnap. Eredetileg a Felkai-völgy két jege a Sopel' és a Felkai-próba jég volt a terv, viszont a kegyetlen hideg közbeszólt és "csak" az egyik jég megmászására került sor. Sótér Zsolti barátommal szövetkezve indultunk vasárnap reggel 5-kor Salgótarjánból, 7:30-ra már a parkolóban voltunk. Jó tempóban kezdtük el a felmenetet, 2 óra elteltével már a Sziléziai-házon túl voltunk. Először a Sopel' jeget vettük szemügyre, viszont a jég elég üveges-törékeny volt, úgy döntöttünk, hogy várunk pár hetet a megmászásával, lévén ez egy nehezebb jég és nem szeretném, hogy kellemetlen kínlódós emlékek fűződjenek hozzá a törékeny jég és nehézkes biztosítás miatt. -12 fok volt fent a völgyben, nem is tolongtak a mászók, összesen rajtunk kívül egy 3 fős parti volt a völgyben. Ők beszálltak a Sopel-be, de a jég 1/3-ánál vissza is fordultak belőle. Nem csalt a megérzésünk. Fotózás, nézelődés után elindultunk a feljebb lévő jéghez ami a tófal aljától még 1,5 órányira volt. Mire felértünk a Nap már elbújt, árnyékos-hideg mászás igérkezett. 

A kalauz a jeget WI 4-es nehézségűre becsüli, elképzelhető, hogy a korábbi években meg is felelt a besorolásnak, de most mi nehezebbre értékeltük. A jég 2 kötélhosszban mászható, jó standhellyel a közepén(befagyott nitt és kék kötélgyűrű), fönt pedig kiváló 2 pontos, láncos stand, szélvédett, esővédett, kényelmes(felette egy monumentális beszorult kővel). Az első hossz kifejezetten könnyű bemelegítő mászás volt. A második hosszban először egy meredek rámpán kellett enyhén balra felfelé mászni majd jobbra a függőleges jégre, ami függönyszerűen elállt a faltól, a megszokottól eltérően a teteje a kiszállásnál  pedig áthajlott pár fokot. Mindkét hosszban én másztam előre, Zsolti akkurátusan követett. Érdemes megemlíteni a jégről, hogy eszméletlen formagazdag, és mozgásgazdag, sokféle technika alkalmazását lehet itt gyakorolni. A biztosítása közel tökéletes volt, jó csavarhelyekkel, relatív jó jéggel. 

Megmásztuk, leereszkedtünk, a két 60m-es félkötél éppen hogy leért a jég tetejéről. Összepakoltunk és elindultunk lefelé. Lőttünk még pár fotót. Időben elindultunk és 19:30-ra már otthon voltunk. Szép napsütéses, hideg nap volt. Íme képekben:

                                                                    A Felkai-próba jég

                                                                 A 2. hossz a standból

                                                                       A jég teteje

                                                                              A stand

                                                                        Az első hossz

                                                                        Standban ülve

                                                                   Zsolti a homályban

                                                                          Ereszkedem

                                                                Dry-tooling lehetőségek



Szóval eltelt a hétvége, jól éreztük magunkat, jót másztunk. Jövő hét végén ismételten készülünk egy ütős akcióra, remélem az időjárás velünk lesz. 

Kellemes mászásokat mindenkinek!

Stay tuned...





2 megjegyzés:

  1. ez tök baráságos - egy ilyenen talán én is kipróbálnám a bulit...már ha bírnám
    szép idő - szép képek

    VálaszTörlés
  2. igen határozottan szép volt a jég, jöhetsz velünk bármikor, szívesen látunk!

    VálaszTörlés