2013. december 25., szerda

Lokit Ice bemutató

Egy ideje törtem a fejem, hogy belefogok egy 100%-ban magyar fejlesztésű és gyártású jég- és mix mászó cipő készítésébe. Apropója, hogy a piacon kapható hasonló modellek igen drágák és sokszor a beszerzésük sem egyszerű, de még ha sikerül is beszerezni és vakon elsőre eltalálni a méretet akkor sem a magyar piacot támogatja vele a vásárló. Az ötletemmel a fóti Loksa Gábort - a Lokit márka és a www.maszocipojavitas.hu oldal  tulajdonosát - kerestem meg még a nyáron aki nem zárkózott el a fejlesztéstől, a termékpalettája bővítésétől és a kihívástól, hogy áldozatos munkával elkészüljön egy minden tekintetben komolyabb modell a nála ez idáig gyártottaknál. 

8 éve a La Sportiva Mega Ice modelljét használom, ez volt a kiinduló alap, ezt vettük szemügyre, próbáltunk javítani a tulajdonságait. Volt mit. A merevség és a hőszigetelés terén sikerült jobbat alkotnunk, a méret és a súly picit több lett. Íme az eredmény:

Lokit Ice:

- Merev üvegszál/műgyanta talp a legszigorúbb terhelésekre
- Bőr belső cipő, bunda béléssel
- Vastag, meleg, puha szellőző nyelv
- Önzáró fűzés, nem lazul meg a legnagyobb húzásokkor sem
- Hőtükörrel ellátott talpbélés az alulról tökéletes szigetelés érdekében
- Magas, Vibram körbe gumírozás a koptató hatásoktól való védelem érdekében
- Cordura, impregnálható külső kamásli, zipzárral, felül passzrésszel így nem jut be a cipőhöz a hó
- A kamáslin erős tépőzár tartja a bokát
- Hátul húzópánt a felvétel segítésére és a felakasztva szárítás megkönnyítésére
- Bármilyen "bolt-on" hágóvas felszerelhető rá a talp kifúrása után:
  (Raveltik Capoeira, Petzl D-lynx, Petzl Dart, Black Diamond Raptor, Grivel Racing)
- Raveltik Capoeira hágóvassal szerelve, cserélhető és állítható első foggal( a legolcsóbb modell a piacon)
- Súly: kb. 2000g/pár (42-es méret, hágóvassal)
- Ára: hágóvassal: 49.500 Ft, hágóvas nélkül: 32.990 Ft
- Egyedi megrendelésre készül
- Igény szerint automata hágóvas fogadására alkalmas(elől-hátul peremes) Vibram talppal is kérhető, ami egyedülálló a piacon !!!







A cipő tesztelése folyamatban van, ami alapul szolgál a további fejlesztésekhez. Az első benyomások határozottan biztatóak. További információ: az elérhetőségeimen, illetve a Lokit webáruház elérhetőségein.

Stay tuned...


2013. december 23., hétfő

Grósz Alfréd nyomdokain

Végérvényesen elkezdődött az idei téli szezon. Szezonkezdésre ezúttal olyan jeget választottunk a Magas-Tátrában amit én már régen, a két mászótársam viszont még sohasem mászott. Ezúttal a Nagy-Tarpataki-völgy Grósz jegeit szemeltem ki jómagamnak és a srácoknak. Jó kis bemelegítés az idény és a pár nap múlva kezdődő táborunk kihívásaira. A partner duóm az esztergomi Kosztán Csabiból és a salgótarjáni Barát Béciből állt. Izgatottan vártuk már az első jégmászást ami vasárnap jött el. 

Szokásosan korán indultunk, Csabi 5-re ért át Esztergomból hozzám Bárnába, Bécit 5:30-körül vettük fel a nógrádi megyeszékhelyen. Kiváló útviszonyok között valamivel 8 előtt értünk ki Ótátrafüredre. Itt összepakoltunk, felöltöztünk, aztán irány a felvonó amit kényszerűségből kellett igénybe vennünk. Kényszerűségből, mivel most volt alkalmam először kipróbálni a Zamberlan-tól kapott csúcsmodell bakancsot az Eiger 4000-et, Csabi is most avatta be új bakancsát valamint Bécin is most volt első alkalommal a tőlem vásárolt Batura. Közepes tempóban 1 óra alatt voltunk a beszállásnál, végig néztük a Nagyszalóki-oldal jegeit amik kitűnő állapotban pompáztak(Záhrádky, Veverkov, Lavy, Siroki, Bibin könnyebb...). Kevés hó van a Tátrában, így relatív gyors a mozgás a hegyen. Mire felértünk két parti már mászta a jeget így várnunk kellett. Az első hosszt Csabi mászta előre(50 m, WI 3) és biztosított minket a kitűnő, több régi és egy két pontot lánccal egyesítő standból. Ezt egy havas, meredek összekötő gyaloglás követte, majd a felső rész, aminek az előre mászása engem illetett(30m, WI 5). A jég jó állapotú volt, az enyhébb hőmérsékletnek köszönhetően jól munkálható közeget adott imádott sportunk gyakorlására. A felső részre másztunk még egyet felsővel, egy nehezebb útvonalat(WI 5+), keresve a fal legnehezebb részeit. A felső jég felett is egy új, láncos stand gondoskodik a zavartalan ereszkedésről és biztosításról. Minket még egy parti követett, de ekkorra már visszafelé ereszkedtünk. Kicsit eléhezve értünk vissza a beszálláshoz kikerülve az alsó jeget egy legyaloglással a jég bal oldalán. Innen 40 perc alatt voltunk a felvonónál és elértük az utolsó(16:30) felvonót.

Több szempontból klassz nap volt ez, tiszta, szép időben másztunk egy szép jeget, jó társaságban. Sikerült kipróbálnom az új bakancsomat(Zamberlan Eiger 4000), hágóvasamat(Black Diamond Stinger), sisakomat(Black Diamond Vector), félkötelemet(Beal Ice line), sapkámat(Infit Helmet cap), kesztyűmet(Black Diamond Punisher) és softshell kabátomat(Sandstone Vision Prototype) amikért köszönet a Zamberlan-nak, a Trexpert Túraboltnak, a Mormota Túraboltnak, a Sandstone-nak, és - a rend kedvéért - a korábbi munkáltatómnak a Salgglas Zrt-nek. A felszerelésekről bővebben egy-egy teszt keretein belül számolok majd be fokozatosan a szezon folyamán. 

A folytatásban képek, majd a két ünnep közi táborunk(27-30.) beszámolója jön, valamint a napokban elkészült, a Lokit-tal közösen fejlesztett jég- és mix mászó cipő bemutatója várható. Ez utóbbit még a túránk előtt közzéteszem.

Képek:

 Közeledünk

 A türelem jegezést terem

 Divatbemutató

 Az első hossz



 Kényelmes standhely

 Összekötő rész

 A felső jég





 Ez itt a reklám helye!



Stay tuned...

2013. december 16., hétfő

Tool time update

Egy héttel ez előtt számoltam be a traverz út oda-vissza mászásának sikertelenségéről. A kudarcon felbuzdulva vasárnap ismét kilátogattam és minden erőmet összeszedve tettem egy újabb próbát erre a hosszú útra. Gondos bemelegítés után neki leselkedtem. Az út első fele most is zökkenő mentesen ment, a felénél az egyetlen pihenőpontnál fújtam egy rövidet és nekiláttam a visszafelé útnak ami nehezebb. Akasztásról akasztásra haladtam, 3/4 távnál az egyik szűk akasztásba beragadt az egyik szerszámom, félig pánikba esve próbáltam kivenni, ami bő 20 másodpercbe telt. Mire kiszabadítottam a jobb tartó kezem kezdett már durranni, de ezt egy ügyes kézcserés rázással méregtelenítettem, majd nekiestem a kunsztnak és a maradék 8-10 méternek. Kunszt megvan...már csak a lépésmentes utolsó rész van a kiszállásig. KÉSZ!!! MEGVAN!!! Sikerült! Ezúttal sikerült. Elértem a kiszálló dupla akasztást. Hihetetlen öröm lett úrrá rajtam. Amit tavaly még csak egyik irányban tudtam abszolválni(azt is nehezen) most sikerült. A fokozat becsülve kb. D 9+ vagy 9+/10- lehet. Nehéz. Csináltam fotót az útról ami jobbról bal felé tart a barlangig(16m), majd vissza(16m). A barlangnál két variáns van, az egyik a plafon élén megy keresztül, 3 "figure 4" mozdulatot tartogat D 9-ért. A másik a barlangon belül a plafonon olyan D 7+ körül. Ezeket is végig másztam. 

Sajnos most is egyedül voltam, nálunk - rajtam kívül - senki nem hódol ennek a műfajnak, így az edzések és a felkészítő mászások magányosak. Szerettem volna videót készíteni a mászásról, így nem sikerült. Majd legközelebb ha akad partner akkor ráveszem, hogy örökítse meg, hátha sikerül ismételnem.

Nemsokára jelentkezem.

Stay tuned...

2013. december 9., hétfő

Tool time


Eltelt két hétvége, sikerült kihasználnom aktívan és kilátogattam a szokott dry-tooling helyemre. Másztam szinte minden falrészen, hosszabbat-rövidebbet, de a fő attrakció a traverz egyben oda-vissza mászása, ami még gondolat szintjén sem foglalkoztatott mindez idáig. Átmásztam már felfelé(D8+/9-), visszafelé(D9-), egy napon mindkét irányban, de egyben még soha. Tegnap klasszul bemelegítve elindultam felfelé az originál úton, könnyedén mozogtam, durranás mentesen jutottam el a végéig ahol az egyetlen pihenő pont van a 20 m hosszú, iszonyúan áthajló, enyhén felfelé emelkedő, lépésszegény traverz úton. Itt pihentem egyet és elindultam visszafelé. Ez már kevésbé volt durranás mentes, a felétől már erősen küzdöttem az életben maradásért, mozdulat mozdulat után, határon. Sajnos a végétől 1,5 méterre engedett el a kezem, már nem bírtam tovább, szétdurranva kinyílt a tenyerem. Kicseszett 1,5 m!!! Ennyi hiányzott. A fokozatot csak becsülni tudom, de kb. D9+/10- lehet. A hétvégén újra megpróbálom és igyekszem videó felvételt is készíteni a próbáról. Sajnos nehezen akad mászópartner erre a műfajra, így szinte mindig egyedül megyek ki és nehéz dokumentálni a mászásokat, nem tudok fotózni és videózni. De remélem sikerül legközelebb megörökíteni legalább az oda és vissza utakat, ha egyben nem is sikerülne átmásznom.

A szokásos két ünnep közi túránk időpontja eldőlt, 27-30-ig leszünk kint a Tátrában és igyekszünk - viszonyoktól függően - maradandót alkotni.

Stay tuned...