2013. április 24., szerda

A salgótarjáni leventék tragédiájára emlékezik a Hazajáró

Kedves Barátom internetes oldaláról származik eme kedves kis bejegyzés melyet szeretettel ajánlok minden természet szerető sporttársamnak:

Forrás: www.nosza.info


Stay tuned...

2013. április 22., hétfő

Messze még a "FORMA"

Kalamárka. Erre az etalonnak számító mászóhelyre látogatott el a népes csapatunk vasárnap. Második mászás a szezonban, a formám is ehhez hasonlóan alakult. A korábbi években a téli úgymond felkészülési(valójában nem, az mert nekem a jégmászás a fő csapásvonalam) időszakban kizárólag a sziklamászós edzésprogramot csináltam. Ez volt az első olyan szezonom amikor novembertől márciusig speciális jégmászós és dry-tooling edzésmunkát végeztem a mászófalamon. Most ez okozza a "vesztemet", ugyanis 5 hónapon keresztül pihent a sziklamászás, és az ezt célzó edzésmunka. Március elején kezdtem el a sziklás programot, ennek köszönhető az ilyenkor már bontakozó jó forma hiánya. Ennek ellenére lelkiismeretesen készülök és látogatom a sziklamászó helyeket.

Kalamárka. Kamenyizki Jani, Vígh Krisztián, Baráth Béci, Gyüre Norbi és Én alkottuk a csapatot. Lévén szezon eleje van, nem terveztük erőltetni a dolgokat, átmozgatás, V-VI utak mászása volta a cél, 1-1 nehezebb utat beiktatva, tesztelve a formát. A "napos" oldalon másztunk, a mászás relatív nem ment rosszul, kicsit darabos volt a mozgás még de összességében nem volt rossz. Külön örültem a Glejdura morálova út (VII, reibung) on-sight megmászásának, igaz felsővel másztam, tekintve a 20 méterre eső 3 akasztást és a jó 10 méteren lévő első biztosítási pontot, túl pár kunszton. 12 utat másztunk, a végére egy tavaszi zápor is elkapott minket, jól eláztunk, de ezúttal nem a sörtől és a házi pálinkától :-) . 

A jövő héten egy mátrai mászás van kilátásban, aztán visszatérünk Kalamárkára, mert ez egy más dimenzió, nívós utak biztosítják a fejlődést mind technikailag, mind fizikálisan, mind pszichésen. 

Stay tuned...


2013. április 15., hétfő

Szezonkezdés

Végre megérkezett a várva-várt sziklamászó szezon. Vasárnapra össze is hoztunk egy egész napos mászást a mátrai Csóka- és Báránykőn. A csapat népesre sikeredett, Vígh Krisztián, Gyüre Norbi, Steib Peti, Lőrincz Gyula, Sótér Zsolti és jómagam alkottuk a csapatot. Előbb Csókakőre mentünk, másztunk néhány utat, majd a nagy tömeg miatt átmentünk a szemközti Báránykőre ahol jóval kevesebben voltak. A formám a szezonkezdésnek megfelelő volt, nem ment rosszul, de néhány alkalom kell a jó forma eléréséig. Mászás után bement a csapat a Zöld Sas nevű vendéglátóipari egységbe, itt helyi körtepálinkával és sörrel köszöntöttük az előttünk álló idényt. 

Mászott utak:

Csókakő: Platni(V+), Platni él(V), Nőnapi út(VII-), Román nejlon(VII-), Vektor(VII-), 100 DM(VII-)

Báránykő: Buda rés(VI-), Gladiátor(VII-), Terminátor(VII), Madárfészkes(V+), Jobb szélső hatos(VI+), Középső hatos(VI), Crimson Jihad(VI+/VII-) új út.

Folytatás vasárnap...

2013. április 11., csütörtök

Új szponzorok

Ismét új támogatókat köszönthetek a szponzoraim között. A mai napon Budaőrsön és Budapesten jártam és sikeres megállapodást kötöttem két meghatározó outdoor szereplővel. Az egyik a Sandstone márka, innentől kezdve a Sandstone technikai kabátjait fogom viselni a mászásaimon, köszönet érte Nagy Zsolt tulajdonos úrnak. A másik a Trexpert túrabolt, a Bartók Béla úti üzletben tartott megbeszélésen állapodtam meg az egyik tulajdonossal Baráth Attilával. Időközben befutott a Turista magazin főszerkesztője, Benecz Ferenc is akivel megbeszéltük, hogy a következő jégmászó szezon komolyabb megmozdulásai megjelennek majd a magazinban.

Még egy szponzori pályázatom fut, az olasz Gronell bakancsgyártó gyári csapatába pályáztam. Ma kaptam biztató választ Fabio Grossule társtulajdonos úrtól, egyeztetjük a dolgokat. Pár napon belül döntés születhet a tagságról és támogatásról, ez esetben jégmászó versenycipőt és bakancsot tudhatok magaménak.

www.sandstone-outdoor.hu


                                                                    www.trexpert.hu 


Hétvégén remélhetőleg már valamelyik hazai mászóhelyen koptathatjuk a hámsejtjeinket csodás napsütötte sziklákon.

Stay tuned...

2013. április 7., vasárnap

"A szorosi bányász" avagy emlékút a Mátrában

Pont került egy hosszú-hosszú történet végére. Már 3 éve, hogy imádott nagypapám elhunyt egy igen hosszú betegeskedés végén. Hogyan is tiszteleghetne egy hegymászó egy számára nagy ember előtt, mint egy emlékúttal a tiszteletére a "hazai" mászóhelyén, esetemben a mátrai Báránykőn. Még tavaly szemeltem ki egy kis falrészt melyen jó ideje nem történt mászás, gondoltam remek lehetőség egy emlékútra, egy régi mászóút felújításából kifolyólag. Bemásztam az utat, mely egy függőleges falacska a "Lyukszussz" és a "Fekete város" tömbjétől balra. Egy trükkös mozdulattal száll be (következetesen a falon maradva, nem kilépkedve jobbra), ami a kulcsrész is egyben (VII-), majd közepes-kicsi peremeken folytatódik és feljebb tartogat még egy kunsztot (VI). A fal magassága 10 méter. 4 db nitt és egy gyűrűs ereszkedő standdal lett ellátva. Az út "ékköve" egy kis emléktábla melyet a beszállásnál helyeztünk el öcsémmel, ifj. Herczeg Istvánnal. Az út apropója nagyapánk születésének 80. évfordulója, mely idén áprilisban van, erre szerettünk volna megemlékezni ezzel a mászóúttal, melyet ezúttal ajánlunk minden kedves mászó barátunknak és sporttársunknak. 

                                                                      A tornyocska





                                                                     Az emléktábla

Stay tuned...