2012. február 26., vasárnap

Herczeg Nimród megjött !!!

Hosszas vajúdás után tegnap 12:56-kor világra jött az első szülött fiam Herczeg Nimród. A kis tökös 53 cm-rel és 3,65 kg-al valamint hosszú fekete hajjal érkezett, igazi kis vasgyúró. A baba és a mama jól vannak, én kicsit megviselt vagyok az éjszakázás miatt, de mivel előre semmit sem lehet kipihenni majd kialszom magam.













Legközelebb egy mászóbeszámolóval érkezem...

Stay tuned...

2012. február 20., hétfő

Olvadó JÉGkrém a beteg toroknak

Már hetek óta éreztem, hogy lappang bennem valami, kerülget valami nyavaja. Szerda éjszaka utól is ért egy kiadós vírusos hasmenés és gyomorbaj formájában amit később torokfájás és nátha követett. Még most sem vagyok a top-on, de már jobban érzem magam. Ennek ellenére vasárnapra jó kis jégmászást sikerült összehozni, a kazincbarcikai mászókollégák tették tiszteletüket egy jégmászás erejéig. Reggel időben érkeztek hozzám és relatív jó korán kint voltunk a szokott helyünkön. 4 titán érkezett, Orosz Csabi, Harel Zoli, Perjés Gabi és Józsa Geri voltak az alkalmi partnereim ezen a remekbe szabott vasárnap délelőttön. Bár már az olvadás pár napja kezdetét vette, a jegek príma állapotban voltak, sőt még puhultak is. Másztunk a nagy- és a kis jégen egyaránt, valamint a vékony lefolyásokon is feltéptük magunkat párszor. Ha elfáradva nem is, de kellemes hangulatban, a jó levegőtől megrészegedve tértünk haza délután 3 környékén. Az időjárásra most sem lehetett panasz, szélcsend, tiszta égbolt, + 1 fok. A többiek most voltak itt először és nagyon tetszett nekik a hely, remélem a következő szezonban is ellátogatnak majd!

Fogy az idő, a kisfiam születéséig már csak 1 hét! Ebből kifolyólag a hétvégén már nem tervezek kinti mászást. Nem is baj mert van mint bepótolnom edzést illetően, nyakunkon a tavaszi szezon és a sok jégmászás a sziklamászós edzés rovására ment mostanság. Össze kell kapjam magam ha tavaszra formába akarok kerülni. Lassan elkészülnek az új edző eszközök( forgó rúd, gömbök, új campus-board) és a megrendelt 70 db új fogás is megérkezik ami segít majd az edzésekben.

Viszont márciusban szeretnék még párszor kimenni a Tátrába jegezni, illetve a rég kiszemelt mix utat megmászni. Remélem az időjárás és a hőmérséklet nem szab gátat a terveimnek.

Stay tuned...

2012. február 16., csütörtök

Új szponzor

A napokban új szponzori megállapodás született egy outdoor termékekkel foglalkozó web üzlet és a Prince Climbing között. A nemrégiben indult webshop az Alpine Gear, egy kecskeméti székhelyű vállalkozás mely remek árakkal, hatalmas kínálattal, rugalmas kiszolgálással, szép felülettel, profi hozzáállással és egyesületi kedvezményekkel várja minden kedves meglévő és leendő vásárlóját. A kínálat és az árak önmagukért beszélnek!!!

NE HABOZZ!!! NÉZZ BE HOZZÁJUK!!!  http://www.alpinegear.hu/




Stay tuned...

2012. február 12., vasárnap

A heti adag

A múlt héten sem tétlenkedtem, hála a kitartó hidegnek, 2 klassz mászónapot tölthettem kint a szabadban, jeget mászva, a szokásos helyünkön. Csütörtökön Zagyi Máté barátommal romboltuk le a frissen hízott jeget, másztunk minden jégen, több-több utat. Az idő kellemes volt, mindössze -4 fokot mértünk. Vasárnap volt a második mászónap, ezúttal Borók Balázs csatlakozott hozzánk a barátnőjével. Vasárnap még kellemesebb volt az idő, -2 fok, ragyogó napsütés és szélcsend. A nagy jeget ezúttal hanyagoltunk, hiszen csütörtökön leginkább azon tevékenykedtünk, a kisebb jégen másztunk több utat, mindenféle nehézségben, valamint a vékony(pár cm vastag és pár 10 cm széles) lefolyásokon fejlesztettük lépéstechnikánkat és egyensúlyérzékünket. A jégcsapos részre sajnos most sem tudtunk mászni, még kell neki pár nap és tényleg jó lesz. Ha minden a tervek szerint alakul akkor ezen a héten is ki tudok majd menni legalább 2 nap és remélem, hogy a hely legnehezebb útját is sikerül majd megmászni. Úgy legyen! 

Szerencsém van ezzel a februárral, lévén, hogy a feleségem cca. 2 héten belül életet ad az első szülött kisfiunknak, megígértem neki, hogy ebben a hónapban nem utazok el messzebbre mászni. Így legalább kéznél vagyok ha hirtelen szükség lenne rám. Viszont márciusban még szeretnék minimum 2x kimenni a Magas-Tátrába, mászni valami maradandót, hogy a szezon ne "vesszen kárba". Szerencsém van mert folyamatában tudok mászni jégen, így nem esik ki egy hónap és felkészülten tudok majd kimenni a Tátrába. 

Addig is jó mászást és felkészülést minden kollégának!!!

Stay tuned...

2012. február 7., kedd

Petzl Dart hágóvas teszt


Bizonyára sokan vagytok úgy – Kedves Sporttársaim - , hogy adott eszközöknél ragaszkodtok az adott márkához, amit megszoktatok, aminek a minősége, illetve tulajdonságai, esetleg a forma- és marketing világa szívetekhez nőtt az idők során. Bevallom töredelmesen, én egy ilyen fickó vagyok, termékkörönként eléggé márka orientált. Ahogyan korábban milliószor említettem lábbelikben a La Sportiva modelljeit használom; jégszerszámokban, kesztyűkben a Black Diamond márka a favorit; beülőben, jégcsavarokban, hágóvasban a Petzl a befutó...persze a sok egyéb általam (is) használt márka mellett. Így amikor tavaly kényszerűen bakancsot cseréltem(amit nem bántam meg mert a Batura tuti) akkor került látóhatáron belülre egy esetleges hágóvas csere, súlycsökkentés céllal(ha már lúd, legyen kövér). Körbenéztem a palettán és a Petzl Dart vas mellett tettem le a voksom. Már megszoktam az M 10 hágóvas nyújtotta lépés-érzést és biztonságot, nem mertem ezt kockáztatni egy márkacserével. Így hát megváltam az imádott, sokat használt és bevált M 10 -emtől és vásároltam egy Dart-ot. Alaposan körbeszaglásztam a neten, elolvastam a nemzetközi teszteket, profi mászók leírásait...hiszen az emberfia csak így mer egy jól bevált eszközt lecserélni(egy vélhetően még jobbra). 
  
Kora ősszel érkezett meg a vas, mivel nem volt a nagykerben, meg kellett rendelni Franciaországból, a gyártótól. A megrendeléstől a leszállításig szűk egy hónapra volt szükség, végül is szezonon kívül voltunk. A bruttó kisker ára 43.990 Ft, én valamivel több mint 35.000 Ft-ért jutottam hozzá, hála az egyik támogatómnak a Velosport -nak.(www.velosport.hu)

Átvéve a csomagot rögtön feltűnt, hogy hihetetlenül könnyű a dobozka, gyorsan ki is bontottam, féltem csak az egyik fele jött meg...de nem, benne volt mind a két fele. Örültem is, súlycsökkentés kipipálva!!! Hazaérve egyből beállítottam és összehangoltam a bakanccsal(a szokásos fél szám állítási lehetőséggel az összekötő elemen), ami nem volt nehéz feladat tekintve a La Sportiva – Petzl az egyik legjobb párosítás illeszkedés szempontjából. A Petzl az olasz márka és a Vibram talprendszerére tervezi a hágóvasait így nem volt kockázati tényező. Egy jó darabig csak nézegetni tudtam a cuccot, mivel szeptembert írtunk; az első komoly próbára január első hétvégéjén a Tátrában került sor, valamint azóta többször sikerült éles körülmények között tesztelni.

                                                            A bakancson rövid fogállásban

                                                                          Szemből





                                                              Leverlock fil hátsó rendszer


Mászás közben ami rendkívül szembetűnő(a narancs színén kívül), hogy rettentő könnyű, szinte nem is érezni a bakancson a jóval nehezebb M 10 után( több mint 300 g a különbség). Teljesítmény tekintetében nincs számottevő különbség, a fogak anyaga, helyzete, hossza és állásszöge egyforma. A Dart-on két foggal kevesebb van az első részben, de havas firnes terepen sem érezni a különbséget. Gyaloglás közben nem szedi össze a havat, köszönhető ez a horizontális szerkezetének(ellentétben az M 10 vertikális szerkezetével ami Antisnow betét nélkül életveszélyes puhább, olvadtabb hóban a gyaloglásnál), ugyanennek a szerkezetnek köszönhetően a jég közelebb kerül a talphoz, ezáltal a lépésérzés jobb, kevésbé bokatekerő. Jégmászás közben a lépés pontos, jól tart még gyengébb jégen is. Mix mászásnál a legkisebb peremek is pontosan megléphetők vele, itt is jól jön a pille súly. A fogak hossza az elülső rögzítő drótperem előre és hátra pozicionálásával változtatható, itt két lyuk áll rendelkezésre, a mászás válfajának függvényében(rövid: kemény jég , mix mászás, dry-tooling, hosszú: puha jég, havas-firnes kuloárok, téli utak, beszállások leküzdése, valamint ha fog már kopottabb, el lett belőle reszelve több mm). Ha a fog(ak) elkoptak az egész első részt cserélni kell, igaz költségesebb mint 1-1 fogat cserélni, de a csere után az egész első rész új lesz nem csak 2 fog. A hátsó részbe kapható a fent említett Antisnow lap, nekem maradt egy pár az M 10 -ből, azt raktam bele. Ezt feltétlenül ajánlom, mert a hátsó rész az elsővel ellentétben összeszedi a havat – főként a testsúly ráhelyezése miatt lefelé gyaloglásnál – és veszélyes lehet a kicsúszás tényező okán. Az általam használt Dart leverlock fil rögzítő rendszerrel operál, ami gyors és pontos fel- és levételt tesz lehetővé, még kesztyűben is. A hágóvas aszimmetrikus alakjából kifolyólag mindkét talpél használható, változatos lépést lehetővé téve. Létezik ennek egy elől két foggal gyártott változata is a Dartwin, annak aki jobban preferálja a két fog nyújtotta stabilitást, bár a stabilitással itt semmi probléma. Jómagam az „egy fog” híve vagyok, főként mert sokat dry-toolingozok, ott pedig az egy fog érvényesül jobban. Kapható mindkét változathoz – egy kisebb vagyonért - az Eperon nevezetű sarkantyú is, növelve a sarok akasztási lehetőségét erősen áthajló dry-tooling utakban és tetőkben.

                                                           Az első rész agresszív fogai

                                                   Alulról, hátul az M 10 Antisnow betétjével

                                                                 A "lesből" perspektíva

                                                                    Tokkal-vonóval


Verdikt: A legjobb hágóvas amit valaha próbáltam. Pontos, precíz. Átgondolt tervezés. Pehely könnyű súly. Kompromisszum mentes. Határozottan növeli a mászás élményt. Mi mást kívánhat egy mászó... 100%

Stay tuned...

2012. február 5., vasárnap

Jeges péntek, még jegesebb vasárnap

Sajnálatos módon a múlt hétvégén nem sikerült kijutnunk a Tátrába Brezó barátom szombati vizsgája miatt, mint utóbb kiderült nem is kell nagyon bánjuk mert farkasordító hideg volt, napközben -15 fok. Az extrém hideg egyrészről ellenség, másrészről viszont barát, barát abban a tekintetben, hogy a határközeli jegünk szépen megfagyott-meghízott erre a hétvégére és némiképp kárpótolt a korábbi hétvége kieséséért. Nem is tököltünk, kimentünk pénteken délután és vasárnap is. A fagyos időben(-10 fok) szép mászások születtek, mindkét nap kb. 20-20 utat másztam. Szombaton a kis falon(kb. 18-20 m), tegnap pedig már a nagy jégen(kb. 30 m) is másztunk. Több részről is hasznos volt a két mászónap, egyrészt jó kis edzés volt, másrészt tökéletesen beállítottam és leteszteltem az új hágóvasamat, amiről még a héten jelentkezek egy átfogó, fényképes teszttel. Harmadrészt pedig jól éreztük magunkat, jó volt ismét együtt mozogni a rég nem látott barátokkal, gondolok itt Lőrincz Gyuszira, Sótér Zsoltira, Zagyi Mátéra és egy újdonsült partnerre Bécire is. Úgy fest, hogy a héten még kitart a szokatlan hideg úgyhogy a hétvégén is kimegyünk, van egy jégcsapos jég a két fal között ami még most nem volt tökéletesen kialakulva de remélhetőleg a hétvégén más tehetek rá egy kísérletet...nehéz, úgy WI 6+ -ra saccolom. Meglátjuk...

                                                         Zsolti a hajszálvékony WI 5-ben

                                                             Én is, gally vágásra készen

                                                        Egy könnyebb de törős WI 4 -ben

                                                                        Gyula biztosít

                                            Zsolt és Béci, háttérben az említett kiszemelt áldozat...

Egyébként a jég minősége változó volt, ahol frissült ott puhább, a többi helyen a hideg miatt elég törős volt. Folyt. köv. ...

Stay tuned...