2011. november 29., kedd

Kézcipő jenki módra, minden mennyiségben...

Ahogyan az előző bejegyzésben említettem jelen bejegyzésem témája egy átfogó ámde márkafüggő kesztyű teszt. Eléggé márkafüggő vagyok, ahogyan lábbeliben a LaSportiva kollekciót használom, jégszerszámban és az ezeket markolászó viseletben a Black Diamond termékeit kapom-vásárolom szponzorációtól függően, nyilván nem véletlenül. Számomra az amerikai márka abszolút piacvezető akár minőségben, akár kidolgozásban, akár funkcionalitásban. A márkának – ami a kesztyűket(is) illeti - külön termékskálái vannak legyen szó klasszikus hegymászásról, síelésről vagy jég-és mix mászásról. Most az utóbbi kategória 3 csúcsmodelljét veszem górcső alá, hőmérsékleti tűréstartomány szerint emelkedő sorrendben. Ezek:

  1. Black Diamond Punisher    25.000 Ft
  2. Black Diamond Specialist   31.000 Ft
  3. Black Diamond Legend      25.000 Ft

Az említett modellek rengeteg közös tulajdonsággal rendelkeznek és csak apróságokban térnek el egymástól. Közös tulajdonságaik:

  • Schoeller Dynamic softshell héj, teljesen víz- és szálálló BDRY laminátummal

  • Puha zselé-szerű ütődés védelem a kézfej és az újj külső részén
  • Primaloft szigetelő töltet különféle vastagságban a hőmérsékleti tűrés vonatkozásában, a töltet nedvesen is melegít
  • Puha polár bélés
  • Pittards vastag kesztyűbőr tenyérrész és újjvég, a nagyújjnál külön megerősítéssel
  • Jégszerszám specifikus előre meghajlított, tagolt újjak a kényelmes és biztonságos fogásért

  • Kis fülek a beülőre való felakaszthatóság érdekében

  • XS, S, M, L, XL méretek, méretezési táblázat alapján, melynek használatát a honlapon videó szemléltet: www.bdel.com

  • A nagyújj külső részén puha orr vagy szemüveg törlő betét

  • Forgalmazó: Mormota Túrabolt, Miskolc web: www.mormota.eu
Most pedig jöjjenek a modellek egyenként, kiemelve a típus-specifikus tulajdonságokat:

Black Diamond Punisher:

A cég enyhébb időjárásra(-4 - -9 C fokig) tervezett modellje. Könnyű(178g/pár), kifejezetten kopásálló, érzékeny, atom biztos fogással, csuklónál tépőzáras rögzítéssel. Etalon! Kötelező darab a garnitúrába. Átgondolt tervezés, jó forma. 100% !
                                                                     www.bdel.com



Black Diamond Specialist:

A következő modell a sorban, már hidegebb napokra tervezve(-12 C fokig). Még mindig könnyű(220g) viszont nagyobb védelmet ad a Punishertől. Hosszú szárú kesztyű, gumis összehúzó zsinórral zárható. Hóban turkáláshoz kiváló a hosszú szára miatt, ezáltal alkalmasabbá válik a hosszabb beszállásokhoz is. Fogás vele kiváló, a felszerelést érezni benne, pontos, strapabíró, időtálló darab. Szintén kötelező darab annak aki sokat jár mászni minden időjárási körülményben. 100 % !

                                                                    www.bdel.com


Black Diamond Legend:

A márka és a piac legmelegebb 5 újjas kesztyűje(-26 C fokig), kicsit nehezebb(csak a töltet 200g benne), viszont irtó meleg és a Gore-Tex XCR membrán miatt totál vízálló. Kicsit érzéketlenebb a fogás vele a vastag újjak miatt, gyakorolni kell a felszerelések használatát vele nehogy valami leessen. Csuklónál tépőzár gondoskodik a zárásról. Rengeteg bőr megerősítéssel rendelkezik, hihetetlen kopásálló. Nem kötelező darab, csak aki állandóan mászik télen az ruházzon be egy ilyen kesztyűbe. Relatív keveset használja az ember, kevés a -12 C foknál hidegebb nap amire a Specialist nem felelne meg. Viszont aki körülményektől függetlenül mozog/mászik annak nem árt egy ilyen modell. 80 %

                                                                     www.bdel.com


Tisztántartás, ápolás:

Mivel a kezünkön viseljük őket relatív gyakrabban kell a tisztításukról gondoskodnunk. Mosásukat kizárólag speciális membrán mosószerrel javaslom. Gondos szárítás után(kerülve a direkt hőt) ajánlatos a tenyér részt és a bőr részeket bőrzsírral átkenni amit a bőr rögtön be is szív, így nem reped ki a bőr, a vizet sem veszi fel, valamint tapadós lesz a fogása.

Ezek lettek volna az általam használt kesztyűk. Biztos tökéletesek más márkák termékei is, én ezeket ismerem, használom és fogom is mindaddig amíg mászok.

Külön köszönetet szeretnék mondani Kovács Tamásnak és a Mormota Túraboltnak, hogy hozzájuthattam ezekhez a kesztyűkhöz, köszönöm a rugalmasságot és segítőkészséget amit Tőlük kaptam/kapok, amit igyekszem meghálálni. Respect !

Stay tuned...


2011. november 28., hétfő

Életmód tanulmány

Itt egy jó kis dokumentum film a Huber-testvérekről és az ő életvitelükről. Így is lehet ezt csinálni kérem...

http://huberbuam.zdf.de/ZDFde/inhalt/7/0,1872,8352935,00.html

Jó szórakozást a filmhez.

Hamarosan egy átfogó kesztyű teszt kerül majd napvilágra, melyben a Black Diamond cég 3 csúcsmodelljét mutatom majd be. Ez a teljes téli kollekció ami jég- és mix mászást illeti. Jómagam már évek óta ezeket használom így személyes tapasztalaton alapul a teszt.

Stay tuned...

2011. november 27., vasárnap

Mozgalmas hétvége

Az elmúlt hétvége végképp kimerítette a mozgalmasság fogalmát. Már jó ideje tervezgettük Brezó barátommal, hogy összehozunk egy közös dry-tooling mászást, megmutatom neki a megszokott helyünket, mászunk egy kellemeset. Meg is beszéltük, hogy péntek délután elutazik hozzánk, így is lett, egy kellemes beszélgetéssel és borozgatással töltöttük a péntek este hátralévő részét ahol megmutatta a Yosemite mászása alkalmával készült képeket. Szombaton nem túl korán kelve egy kiadós reggeli és az összepakolás után nekivágtunk a nap fő attrakciójának a dry-tooling mászásnak. A hőmérséklet fagypont körül alakult így mozogni kellett, hogy ne fázzunk. Másztunk 3 utat a falon, 2 utat az áthajlásban, és bouldereztünk is jó néhány kemény mozdulatsort. Jó kis mászás volt, jól éreztük magunkat, kellemesen elfáradtunk. Már elszaladt felettünk az idő, sietve értük el a Salgótarjánból 16:30-kor induló vonatot mellyel Brezó barátom útnak indult Miskolc felé. Nem volt sok időm a tökölésre, rohantam haza mivel jegyünk volt a Miss Alpok-Adria Nógrád Szépe választásra amit a Salgótarjáni Művelődési házban rendeztek meg 19:00-i kezdettel. Hazaértem, gyorsan rendbe tettem a mászócuccot, elmostam mindent, haraptam valamit, megfürödtem és már indultunk is a rendezvényre. Az esemény 24:00-ig tartott, köcsögre fáradtva értünk haza valamivel fél egy után. A vasárnap a szokottnál döcögősebben indult, nehezen ébredtem de nem adhattam fel mert a szülői háznál várt édesapám egy közös kutyaház építési projektre. Ezzel el is ment a vasárnap, nem is végeztünk a melóval mert ránk sötétedett. Innen szintén rohantam haza mert 18:00-ra vártuk a Komámékat egy közös kis iszogatásra ahol megkóstoltuk a frissen főzött vadkörte pálinkáját ami megérte a pénzét, nem vagyok egy nagy pálinkás, szinte sosem iszom rövidet de ez kifejezettem ízlett. Végül is már bőven el volt kilenc óra mire ágyba kerültem..."megfogyva bár de törve nem."

Néhány kép Brezóról:





Remélhetőleg ez a hét kicsit több pihenést tartogat mint az elmúlt hétvége, bár sohasem panaszkodok, mindvégig jól éreztem magam és ez a lényeg. 

Stay tuned...

2011. november 13., vasárnap

Hétvégi durrantás...alkar durrantás

Két hét elteltével Balázs barátom ismét ráért, össze is hoztunk egy dry-tooling mászást a megszokott helyünkön. Ezúttal is ragyogó napsütés fogadott viszont most 15 fokkal hidegebb környezetben. Reggel -8 fok volt, mikor ballagtunk kifelé akkor sem volt a hőmérséklet fagypont felett. Megérkezett a tél. A nagy falon másztunk végig, nem szereltünk be az áthajlásokba. A falat a felétől felfelé telibe verte a nap így mire felértünk már melegünk is lett. Megmásztuk a markánsabb utakat, én másztam még két új vonalat is melyek csak másodjára, harmadjára mentek ki...nehezek. Ha már az ember ismeri a bétát akkor egy lendülettel kitolható az áthajlásokkal tűzdelt, lépésszegény(hágóvassal), nagy nyúlásos, kevés pihenőhelyet tartogató út...viszont ha akkor keresgeti a tömérdek reibung lehetőségek közül azt amelyik akad akkor csak hihetetleen erőkitartással mászható ki elsőre. Végül is megmásztam őket. Örültem nekik. Jövő héten beszerelünk az áthajlásokba és megpróbálom megmászni az egyik kiszemelt, tetű módon áthajló utat, ami egyben a leghosszabb út a nagy áthajlásban. Még nem mászta meg senki. Nehézségét is csak becsülni lehet, olyan bő M8 körüli. Áthajlik vagy 6 métert a 15 méteren...kíváncsi leszek. Balázs végül is ma a szabad mászás mellett döntött, kiélvezte a verő napsütést. Kellemesen elfáradtunk...




Háát igen...a 2007-es Beal Booster III kötelem most adta meg magát 5 szezon után. Jó kötél volt. Jövőre kénytelen leszek beruházni egy egész-kötélre, azt hiszem ezt nem úszom meg.

Stay tuned...

2011. november 4., péntek

Eladó Petzl Hirundos beülő

Eladó az egyik beülőm, megkímélt állapotú. Bővebben:

http://princeclimbing.blogspot.com/2010/11/elado-beulo.html

Vasárnap újra egy klassz kis dry-tooling mászást tervezek aki gondolja csatlakozhat.

Stay tuned...

2011. november 1., kedd

Az első dry-tooling a szezonban

Hosszú hétvége, csodaszép időjárás, szezon kezdete...minden adott volt egy jó kis mászáshoz, pontosabban az első dry-tooling mászáshoz. Számel Balázs barátommal szövetkezve ki is látogattunk szokásos helyünkre, hogy remek időben kellemesen elfáradjunk, valamint, hogy fejleszük a mix-mászó kondinkat és technikánkat mire beköszöntenek a jeges napok. Kiérve jópár mászóból verbuválódott tömeg fogadott minket Orosz Misi vezetésével viszont ők még mászócipőben és kézzel rótták az utakat szemben a mi hágóvasunkkal és jégszerszámainkkal. Kicsit tartottam ettől a mászástól, mondván az első akció és a héten kezdtem meg az edzéseket egy hónap pihenő után. Kellemes meglepetés ért méghozzá duplán: Először magamban csalódtam kellemesen, a mászás szokatlanul jól ment, megmásztam mindent amit tavaly csúcsformámban, pedig még csak most indul az egész. Másodszor Balázsban szintén kellemesen ugyanis sikerült megmásznia az egyik legnehezebb, bunkó módon áthajló utat. Respect! Másztunk a kemény áthajlásokban 4-5 utat, valamint a falon is pár utat. Időközben a többiek lassan elszállingóztak, a végére csak mi maradtunk. Szép napsütésben ballagtunk lefelé az autóhoz. Folytatás a hétvégén...





Stay tuned...