2011. május 30., hétfő

GEARMAG szerzőcsapat tagja lettem

Pár héttel ezelőtt felvettem a kapcsolatot az egyik legnagyobb és legjobb - internetes felülettel bíró - outdoor felszerelések tesztjeivel, leírásaival foglalkozó csapattal. A cél az volt, hogy közös együttműködés keretein belül én is hozzájáruljak a munkájukhoz. Jómagam is foglalkozom az általam használt felszerelések átfogó, kimerítő leírásaival, boncolgatásaival - átfogó tesztek keretein belül.

Kedves outdoor sportokban jártas és kevésbé jártas Barátaim! Látogassatok el weboldalukra és olvassátok ti is a különféle ruházatok, hálózsákok, sátrak, lábbelik, hegymászó felszerelések leírásait, tesztjeit. Ezzel  némi segítséget kaphattok ha éppen vásárlás előtt álltok akármi is a kiszemelt darab.

                                                        www.gearmag.hu


Stay tuned....

2011. május 22., vasárnap

Mászás túrázással...túrázás mászással

Lévén igen fárasztó, nyomasztó és megviselő hetet zártam, úgy döntöttem, hogy nem beszélek meg senkivel sem mászást a hétvégére...kimegyek egyedül és kiszellőztetetem a fejem. Kicsit túrázok, mászok, gondolkozom, kikapcsolok. Így is történt, vasárnap délelőtt 10-kor indultam útnak Bárnából, gyalogosan, hogy kellemes túrázás után másszak egy jót a Kis-Szilváskő szikláján. Erős tempóban 1:10 perc alatt értem ki a sziklákhoz a sárga turista jelzésen,28 fok, sehol egy felhő. A 12 méter magas szikla kifejezetten magas fák között van, árnyékos a fal minden része. A kőzet a mátrai andezitnél jóval formagazdagabb bazalt, a fal nincs kiépítve, csak standok vannak a fal tetején. Az utak nehézsége III-tól VII- -ig terjed, az V-ösnél nehezebb utak kifejezetten szépek, a legnehezebbek pedig igazi csemegék az 1-2 újjas lyukakkal, erős reibungokkal, áthajlásokkal. Jómagam most 14 utat másztam IV-től VII- -ig. Jól esett, jól ment a mászás. Beraktam fix-re a kötelet és önbiztosítással toltam...jó volt mert a múlt héten vásároltam egy KONG DUCK kis eszközt és legalább kipróbáltam élesben is. Szuper jó kis mászógép, csupán egy OK karabiner kell és a beülő biztosító gyűrűjéhez kapcsolva máris kész az önbiztosító rendszer. Nem kell nyakba akasztani mint a többi hagyományos mászógépet, jóval könnyebb(70g), sokkal szabadabb mozgást enged a mászónak a fix kötélen. Működik lapos hevederen is. Eszméletlen sokoldalú a kistesó. Ára 12.000 Ft, akit érdekel...



3 óra mászás után elindultam lefelé szintén a sárga jelzésen és 40 perc alatt értem haza Bárnába, az idő lefelé is csodálatos volt, kánikula, it-ott már dörgött az ég, készülőben volt egy kis vihar. Végül is a vihar elmaradt, még arra is volt időm, hogy szedjek egy kis erdei virágcsokrot az imádott feleségemnek amiért remélhetőleg sex lesz a jutalom:-))

Végül jöjjön néhány kép a napról:

                                                                           Az utcánk

                                                                  A sárga turistaút

                                                           Széles, korrekt út vezet felfelé

                                                               Fent az erdőben a szikla

                                              Kollégám Sirkó Józsi háza a tanyavilágban

                                                        A tanyavilág, messzeségben a Bükk

                                                     Poszter is lehetne valamelyik naptárban

                                                                   Szilvás-kő sípálya

                                                                          A fal teteje

Képek a falról:





Nemsokára elutazunk a Dunántúlra egy 3-4 napos mászótúrára. Több mint valószínű, hogy Várgesztes lesz a célpont. A túra átcsúszik június elejére. Végre kicsit kikapcsolódhatok, megszökhetek a rohanó hétköznapokból.

Stay tuned...

2011. május 15., vasárnap

Országos Óvodai Mászótalálkozó és Verseny

Szombaton került megrendezésre - nem első alkalommal - Salgótarjánban a Mackóvár Óvodában a bejegyzés címében említett rendezvény. Azért is fontos ez számomra mert Európában és a Világon is egyedülálló módon CSAK Magyarországon létezik ilyen jellegű összejövetel és verseny. Mint tudjuk országunk élen jár az óvodai mászó képzésben melynek atyja egyesületünk vezetője - a mindmáig aktív - Orosz Misi, Zsigmondy-díjas magyar mászó veterán. A versennyel egyidőben került átadásra a fent nevezett óvodában a beltéri mászófal is, a már meglévő két kültéri fal mellett. A versemy a két kinti falon zajlott. Három csoportban zajlott a verseny: 6 év alatti fiú és lány összevontan, 6 év feletti fiú és 6 év feletti lány kategóriákban. A "kicsik" a könnyebb barna színű falon, míg a "nagyok" a jóval nehezebb sárga színű falon mászták a színvonalasabbnál színvonalasabb utakat. Az esemény 9:30-kor kezdődött, dr. Fenyvesi Gábor alpolgármester, Andóné Angyal Mária óvodaigazgató valamint Orosz Mihály hegymászó club vezető megnyitó beszédével; Simon Lajos speaker segédletével. A közel 100 induló lelkesen rótta a selejtező még könnyebb útvonalait. A döntőbe csupán maroknyi gyermek jutott. A verseny korrektül-pontosan lett lebonyolítva, ami a népes létszámot tekintve nem volt mindig könnyű feladat.

Jómagam mint biztosító személy vettem részt elsősorban. Érdekessége a versenynek, hogy a döntő befejeztével a már összegyűlt közel 400 látogató előtt Orosz Misi a mikrofonban felkért engem, hogy a nézők előtt másszam meg a döntő utat, mint a Klub egyik legaktívabb mászója. Felkaptam a mászócipőmet, ziazsákomat és gyorsan nekiláttam a döntő útnak ami lentről egyáltalán nem tűnt egyszerűnek, főleg bemelegítetlenül. Csupa erős reibung fogásokon araszoltam felfelé a nézők keltette, erősen hangos szurkolásban a kulcsrészig, ahol ugrással!!! értem el a kiszálló fogást. A közönség hatalmas tapssal jutalmazott a mászásért. Gratulálok az út építőjének a színvonalas döntő útért amit eddig még senki nem tudott megmászni rajtam és egy óvodás kislány kivételével!!!! Igen!!! Egyik versenyző kislánynak sikerült megmászni - egyetlenként - a döntő utat TOP-ig. Ami tekintve a becsült VII nehézséget emberes feladatnak bizonyult. Az eredményhirdetés után megkerestem a kiscsajt és személyesen egy puszival gratuláltam neki a felnőtteknek is komoly (főleg on sight) mászásért.

Eztuán az eredményhirdetés következett ahol korcsoportonként az első 6 helyezettet díjazták tárgynyereményekkel, kupával, emléklappal. Különdíjasként átvehettem egy csokitortát az egyesület nevében a sikeres döntő út mászásért amit az eredményhirdetés utáni álló fogadáson bedobtam a közösbe, jóízűen elfogyasztottuk. A tavalyi versenyen ugyanezen a döntő úton Oros Misi 100.000 Ft-ot ajánlott fel annak aki megmássza a döntő utat. Sajnos idén már nem volt ennyire nagylelkű, főleg, hogy - elmondása szerint - ott voltam és érezte, hogy sikeres kísérletet tehetek a megmászásra...:-)))
                                                              Íme a tortánk, tortám

Kellemes, eredményes nap volt. Hála az égnek az időjárás is kegyes volt, szép napot zártunk. Jövőre ugyanitt, ugyanekkor.

Stay tuned...

2011. május 10., kedd

Keddi jégverés

Jó időt ígértek a jósok a keddi napra, így hát gondoltam kimegyek a Mátrába Kis-Csókakőre mászni egy ütőset. Így is történt, 14:00-kor elszöktem munkából és nekivágtam a hihetetlen 30 km-es távnak. Gyanús volt, hogy a parkolóba érve már gyülekeztek a koromfekete esőfelhők, itt-ott dörgött az ég, de pont felettem még sütött a nap. Kisétáltam a sziklához, gyors bemelegítés után el is kezdtem az érdemi munkát. Nem sokat tudtam mászni mert a felhők és a vihar elérte a sziklákat is, a kezdetben csepergő eső felhőszakadásba, végül pedig hatalmas jégesőbe ment át. Már elpakolni sem tudtam, ronggyá áztam és még a jég is elvert.  Végül is öröm az ürömben, hogy a mászás jól ment, mondjuk az a ku++a Dulcinea megint csak negyedjére adta be a derekát VII+ -ért. Valahogy nekem ez az út nem fekszik. Másztam már egy-két utat ebben a fokozatban, nem voltak könnyűek azok sem, de ezt valahogy nehezebbnek érzem. De pont ezért keltette fel az érdeklődésemet. Összesen 6  utat sikerült mászni: Platni V+, Platni él V+, Nőnapi út VII-, Nagy fás út VI+, Dulcinea VII+(2x). Szerettem volna még végigmászni a nehezebb utakat, sajnos az időjárás -vasárnap után - ismételten közbeszólt. 
Szombaton lesz az Országos Óvodai Mászóverseny Salgótarjánban, ott fogok segédkezni, biztosítani, illetve a jövő nagy tehetségeit figyelni. Vasárnap viszont mászás!!! Aki ráér és van kedve egy csapatáshoz hívjon!!!

                                                                       Nőnapi út VII-

                                                                Nőnapi út lentről VII-

                                               Román nejlon VII- (most nem volt rá lehetőség)

                                                                     A Nagy-torony

Stay tuned...